Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд та народний депутат Ірина Подоляк («Самопоміч») відвідали з робочою поїздкою Одещину. Разом із головою обласного осередку «Самопоміч» Іваном Сміренським та головою виконавчого комітету Олександром Борняковим народні депутати завітали до Кілії, де зустрілися із місцевими фермерами, вчителями, медиками та звичайними мешканцями.


Одна з найбільш палких дискусій, як повідомляє прес-служба «Самопомочі», розпалилася із працівниками кілійського пологового будинку. «Бути медичній реформі, чи не бути?» — саме з цим запитанням медики звернулися до народних депутатів.


За словами Оксани Сироїд, нинішній очільник Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, як ніхто інший, зацікавлена у реформуванні системи: «Уляна Супрун є першою людиною, яка постала проти фармацевтичної мафії. Хтозна, може, мине час і в нас так само, як у Німеччині, з’явиться державне регулювання цін на ліки».


На думку депутатів, при реформуванні системи охорони здоров’я у пригоді стануть процеси децентралізації та об’єднання громад: «Ці два процеси потрібні для розвитку інфраструктури, медицини, закладів освіти і культури. Про це може дбати тільки громада, тому об’єднання є неминучим», — зазначила заступник глави парламенту.


Вона переконана: імплементація медичної реформи повинна здійснюватися на декількох рівнях. «Паралельно із розвитком місцевої інфраструктури, зокрема, доріг, для пересування медичного транспорту, мають розвиватися й матеріально-технічна та лабораторна бази, вдосконалюватись клініки при медичних університетах, а також такі вузькоспеціалізовані галузі, як онкологічна, неврологічна, нейрохірургічна тощо. Якщо ми хочемо рухатися вперед, ми повинні втілювати ці зміни паралельно», — розповіла Оксана Сироїд.


У свою чергу І. Подоляк зауважила: «Ми робимо все можливе, щоб медична реформа була прийнята, навіть незважаючи на супротив деяких депутатів. Сьогоденна українська медицина тримається на ентузіазмі. В сучасних реаліях держава фінансує не пацієнта, а приміщення — ліжко-місця. І в цій ситуації програють усі: лікарі, медсестри та пацієнти».