«Тютюн — загроза для розвитку». Під таким гаслом в останній день весни в Києві відбулася акція, присвячена Всесвітньому дню без тютюну. До неї долучилися народні депутати для того, щоб закликати уряди всіх країн приймати посилені заходи для зменшення поширеності куріння.

 

Павло Унгурян, народний депутат України, Галина Скіпальська — виконавчий директор Української фундації громадського здоров’я, Наталія Веселова, народний депутат України.


Дим, проникаючи в легені молодої людини, несе величезну загрозу здоров’ю і життю, нагадав учасникам флеш-мобу представник фракції «Народний фронт» у законодавчому органі влади Павло Унгурян. «Боротьба з тютюнопалінням, з виробленням і безконтрольним ввезенням тютюну, зі зниженням ціни на цигарки, щоб зробити їх доступними для підлітків — все це проблеми, з якими парламентаріям доводиться боротися протягом останні десяти років», — зауважив він, нагадавши: за цей час вдалося отримати й кілька вагомих перемог. Так, Верховна Рада ухвалила закон про заборону куріння в громадських місцях, кілька разів суттєво підвищувала акцизне навантаження на тютюнові вироби тощо. Чотири роки тому законотворці підбивали проміжні підсумки такої роботи і зауважили — протягом 2013—2014 років уперше за роки незалежності кількість курців почала зменшуватися.


Нині в парламенті зареєстровано ще два законопроекти, які активно «просуваються», але існує й антилобістська діяльність, сказав П. Унгурян. Він закликав українців не курити, а народних депутатів ухвалити зміни, якими пропонують прибрати цигарки з полиць кіосків та магазинів, щоб вони не приваблювали молодих людей, а також заборонити суміші для куріння.


Народний депутат від «Самопомочі» Наталія Веселова знає проблему, про яку говорили вчора, не з чуток. Сама парламентарій ніколи не курила, але виховує підлітка, який зловживає цигарками. «Тютюнова мафія не спить, — каже законотворець. — І вона застосовує заходи для полювання на наших дітей, молодь та жінок». Курців в Україні загалом поменшало, але дуже помітно зріс їх відсоток серед підростаючого покоління. Серед різних способів розкласти димові тенета для юнацтва, народний депутат назвала поширення електронних цигарок. Вона наголосила на тому, що контролювати виконання антитютюнового законодавства нині неможливо, оскільки в країні відсутній контролюючий орган.


Позафракційна Ганна Гопко зробила наголос на тому, що такі розвинені країни, як Фінляндія, Австралія, Норвегія та багато інших говорять про майбутнє взагалі без тютюну — про те, що ці вироби мають потрапити за межі закону. Водночас, в сесійну залу українського парламенту не можуть потрапити два законопроекти, які вже пройшли всі комітети. Народний обранець закликала колег- депутатів не «заговорювати» проблему на рівні робочих груп та альтернативних проектів, а проголосувати за зміни, які допоможуть українцям подолати залежність від тютюну.
 

Факт

Щороку в нашій країні трапляється 63 тисячі смертей від хвороб, пов’язаних із курінням. Три мільярди доларів США щороку втрачає держава через втрату працездатності населення від важких недуг, які викликає ця згубна звичка.