Буденний мітинг і акція протесту під стінами Львівської обласної ради несподівано перетворилися на побоїще, в якому постраждали одинадцять поліцейських і дві жінки. Молодики, котрі називали себе представниками націоналістичних організацій, із криками «Ганьба!» змели заслін, виламали двері й увірвалися в сесійну залу. В хід пішли димові шашки і перцевий газ. Один із фаєрів упав на вагітну журналістку львівського телеканала. На жінці загорілася сорочка. Її одразу госпіталізували.


Протестувальники вимагали від депутатів обласної ради прийняти звернення про амністію воїнів АТО, про мораторій на продаж землі, націоналізацію підприємств країни-агресора.


Депутатський корпус погодився включити це питання у порядок денний і підготував відповідне звернення.


Але спочатку на сесії за планом почали розглядати соціально-економічні питання. Про внесення змін до обласного бюджету і обласних програм, про комплексну програму підтримки окремих категорій громадян, про охорону і збереження культурної спадщини. Депутати працювали над важливими для регіону проблемами.


Як розповів на брифінгу голова обласної ради Олександр Ганущин, учасникам пікету передали, що після соціально-економічних питань розглянуть їхні звернення, бо в них не було нічого такого, що б не відповідало загальному настрою чи позиції фракцій. Та несподівано майже сотня активістів одночасно з різних сторін кинулися на штурм. Вони змели поліцейських і увірвалися на сесію, заблокувавши депутатів. Головуючий був змушений оголосити перерву. Усе це нагадувало добре сплановану акцію, до якої залучили представників інших регіонів, і розмовляли вони російською мовою. Яку мету ставили перед собою порушники, невідомо, схоже, вони насамперед шукали привід для конфлікту. Залишається відкритим питання, хто і навіщо демонстрував силовий варіант впливу на депутатський корпус?


Тим часом голову обласної ради Олександра Ганущина та його заступників учасники пікету та представники деяких фракцій звинуватили у небажанні прислухатися до голосу громадськості. Фракція «Самопоміч» одразу заявила, що результатом захоплення сесійної зали має стати відставка керівництва обласної ради, яке виявилося неспроможним реагувати на виклики суспільства.


Порядок біля сесійної зали того дня забезпечували майже сто правоохоронців, і вони чомусь не могли зупинити агресивних молодиків. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 КК України — хуліганство.


«Ми засуджуємо будь-які хуліганські дії, які не мають нічого спільного з акціями громадської непокори, — прокоментував ситуацію голова обласної ради Олександр Ганущин. — Правоохоронні органи, які сьогодні не дуже спрацювали, мають дати найближчим часом правову оцінку цим подіям і, найголовніше, зробити все можливе, щоб такі випадки не повторювалися. Йдеться про безпеку депутатів та всіх, хто бере участь у сесійних засіданнях. У тому числі — журналістів. А звернення учасників пікету ми розглянемо на наступному засіданні».