Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма виніс окреме рішення у справі НАК «Нафтогаз України» проти ПАТ «Газпром» щодо контракту на постачання газу до України від 2009 року. Зокрема, трибунал повністю відхилив вимогу «Газпрому» щодо застосування принципу «бери або плати», а також задовольнив вимогу «Нафтогазу» про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов. Крім того, трибуналом було повністю скасовано заборону на реекспорт газу, яка містилась у контракті. Про це одразу після винесення рішення повідомила прес-служба «Нафтогазу».


Юристи української компанії уточнюють, що це окреме рішення, яке містить оцінку трибуналом усіх юридичних та фактичних питань, на яких ґрунтуються вимоги сторін. «Розрахунок задоволених вимог при цьому має буде надано пізніше, під час винесення кінцевого рішення. Окреме рішення є остаточним та обов’язковим для виконання сторонами», — підкреслюють у «Нафтогазі».


Що ж до розрахунку, то це — справа на мільярди доларів. Станом на 29 травня 2017 року, за інформацією «Нафтогазу», взаємні претензії «Газпрому» і української компанії становили приблизно 47,1 млрд. доларів і 30,3 млрд.

доларів відповідно. Фінансові претензії «Нафтогазу» включали відшкодування переплати за газ, претензії «Газпрому» — неоплачені рахунки щодо спірної ціни за листопад 2013 р. — травень 2014 р. і оплату не поставленого газу на вимогу «бери або плати». Нагадаємо, цей принцип передбачав, що Україна має закуповувати у Росії означену кількість газу, якщо ж Києву був потрібен менший обсяг блакитного палива, то він мав заплатити штраф «Газпрому» за недобір. Тепер залишається дочекатися рішення арбітражу й щодо розрахунків.