Учора глава парламенту України Андрій Парубій взяв участь у шостому Національному молитовному сніданку України.


Голова Верховної Ради пригадав слова з Євангелія від Матвія: «Де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там Я серед них». «Це насправді є змістом і принципом нашого щорічного молитовного сніданку. Ми збираємося в молитві. Я радію, що тут сьогодні можемо говорити про Бога, наші віру і традицію, речі, які роблять нас сильнішими духом, єднають. А це так важливо Україні, котра бореться за свою незалежність, повстала проти облуди і зла, несправедливості та зовнішньої агресії», — зазначив він.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Секретар РНБО Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Протоієрей УГКЦ Олекса Петрів,  Патріарх УПЦ КП Філарет.

 

На передньому плані Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Посол США Марі Йованович.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Також Андрій Парубій пригадав слова одного із президентів Сполучених Штатів Америки, котрі торік пролунали з вуст голови оргкомітету Національного молитовного сніданку в США: «Справ і викликів так багато, а відповіді на них такі складні, що нам залишається молитися і сподіватися на допомогу Бога». Так зародилася традиція молитовного сніданку в США. «Ця історія мене вразила, адже так само в 2014 році нам доводилося ухвалювати дуже складні рішення, і викликів було багато. Доводилося давати на них непрості відповіді. Переконаний, тоді встояли тому, що перебували під Божою опікою. Усвідомлюємо, якої влади людина не досягла б, але вона не всесильна. Тут згадуються слова, які часто зустрічаємо в Біблії: Господь — моя сила», — сказав Голова Верховної Ради.


У Міжнародний день захисту дітей вперше в молитовному сніданку взяли участь маленькі громадяни.


«Тут присутні сироти, діти героїв, які поклали своє життя за незалежність України. Сьогодні маємо можливість подякувати їм за батьків-героїв і помолитися за них», — сказав глава парламенту та привітав дітей зі святом.
Андрій Парубій висловив подяку всім, хто не лише в цей день, а постійно дбає про дітей, опікується сиротами. Адже діти — це майбутнє нашої держави. Вкладаючи в їхню освіту і добробут, інвестуємо в майбутнє нашої нації.


Крім того, Голова Верховної Ради підкреслив, що наша держава може пишатися не лише міжконфесійним миром та порозумінням різних конфесій, а й активною їхньою співпрацею. Він відзначив активну роботу Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, яка демонструє всьому світові, що діалог між представниками різних релігій можливий. Така єдність зміцнює і сприяє розвитку української держави.


«Вдячний вашим спільнотам за духовну і гуманітарну підтримку та допомогу воїнам, котрі боронять незалежність України та спокій вільного світу, за допомогу переселенцям, постраждалим від російської агресії в Криму і на Донбасі. Дякую за мужню та жертовну працю військових капеланів на фронті. Радий бачити серед присутніх людей, котрі несуть хрест капеланського служіння для наших військових на передовій», — сказав глава парламенту.


Андрій Парубій заявив: «Ми не дозволимо російському окупанту розхитати, порушити міжконфесійний мир в Україні через агентів впливу. І на різні спроби ворога дамо рішучу відсіч».


Голова Верховної Ради закликав всіх громадян України та друзів до єдності перед спільними викликами. Адже наша мета — сильний, заможний народ, єдина, успішна європейська Україна.


Також участь у заході взяли народні депутати, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, урядовці, представники регіональних органів влади, члени Всеукраїнської ради церков, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, представники Конгресу США.


На початку молитовного сніданку всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Верховного Архієпископа, Кардинала, екс-голови Української греко-католицької церкви Любомира Гузара.


«Днями пішла з життя велика і світла людина, великий українець, Верховний Архієпископ, безсумнівний авторитет українського народу Любомир Гузар. Вічна Вам пам’ять та вдячність від українського народу», — сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.


Він розповів, що в парламенті вже утворилася добра традиція молитовного сніданку. Така практика є в законодавчих органах понад ста країн. «Існує група народних депутатів, яка проводить щотижневі зустрічі з вивчення Біблії. До неї входять представники різних фракцій і груп. Приємно, що тут політики не розділені, а об’єднані спільною метою», — зазначив глава парламенту.


За його словами, щороку кількість учасників молитовного сніданку збільшується. «Щасливий, що ця духовна практика об’єднує не лише політиків, а й лідерів і представників провідних церков та релігійних організацій України. Сподіваюся, молитовний сніданок ще більше об’єднає і зміцнить у спільній молитві», — наголосив Андрій Парубій.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що молитовний сніданок стає доброю традицією для нашої країни і приносить в наше життя єдність. «Маємо це берегти і розуміти, що саме від нас в цей історичний момент боротьби за нашу незалежність залежать рішення, котрі мають значення для кожного громадянина. Маємо боротися за мир в Україні, за реалізацію своїх бажань і прагнень. За всім цим беззаперечно стоїть віра, важка праця і, звичайно, має бути результат», — наголосив він.


Володимир Гройсман переконаний, що наступний рік до молитовного сніданку буде не менш складним, але успішним. І на цьому шляху віра, молитва завжди допомагатимуть приймати правильні рішення і долати труднощі.