На Одещині завершуються роботи з будівництва каналу, який повинен з’єднати Тилігульський лиман із Чорним морем. Про це під час виїзного засідання Міжфракційного депутатського об’єднання «Південь України» повідомив народний депутат України, член партії «Народний фронт» Павло Унгурян.

За його словами, будівництво каналу розв’яже багато екологічних проблем: «Тривалий час ситуація з Тилігулом була критичною. Низький рівень води і засолення ґрунту могли не лише зруйнувати місцеву флору та фауну, а й призвести до глобальних екологічних проблем», — розповідає політик.
«Щоб цього не допустити, було прийнято рішення в найкоротші строки побудувати канал, який наповнить лиман морською водою, забезпечить необхідний водообмін та поліпшить стан екосистеми України. І я вдячний Міністерству екології та особисто Остапу Семераку за підвищену увагу до цієї екологічної проблеми та всебічну підтримку», — сказав П. Унгурян. Депутат додав, що за інформацією Одеської облради станом на сьогодні зроблено багато, зокрема вже готові шлюзи та частина берегоукріплюючих конструкцій. Будівництво каналу в повному обсязі планується завершити до кінця 2017 року.
Зазначимо, що в затвердженому Кабміном плані екологічних заходів фінансування цього проекту в розмірі 28 мільйонів гривень стояло пріоритетним пунктом. Проект фінансує Міністерство екології за кошти Євросоюзу, надані Україні як секторальна бюджетна підтримка.