Учора в Києві стартував практикум з галузевої законотворчості для фахівців об’єднаних територіальних громад. Асоціація міст України спільно з апаратом Верховної Ради та профільним парламентським комітетом такі заходи проводить не вперше, зауважив виконавчий директор асоціації Олександр Слобожан. 

 

Григорій Скопненко, керівник Управління із зв’язків з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради України, Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


У рамках відповідної програми, яка триває вже другий рік, проводять спеціалізовані практикуми з адміністративних послуг, житлово-комунального господарства, охорони здоров’я тощо. Найближчим часом, наприклад, мають намір зібрати представників громад для того, щоб поглибити їхні знання у сфері соціального захисту. Для того, щоб взяти участь у таких навчаннях, охочі подають заявки, після чого, власне, й відбувається відбір. Минулого разу, каже О. Слобожан, на одне місце претендувало дев’ять кандидатів. Відтак, фахівцям доводиться прискіпливо відбирати людей, які дійсно цікавляться певним видом діяльності, і в своїх містах та селах зможуть застосувати здобуті в столиці знання, здійснюватимуть перетворення.


Організатори заходу налаштовані на те, щоб дати гостям якомога більше потрібної інформації. Так, виконавчий директор Асоціації міст зауважив: якщо учасники практикуму висловлять бажання, їм додатково зможуть прочитати лекцію про те, як розподілятимуться кошти державного фонду регіонального розвитку — так звана інфраструктурна субвенція. У цій сфері заплановано серйозні зміни, які вже знайшли відображення в Бюджетному кодексі, зауважив він.


О. Слобожан закликав учасників наприкінці практикуму заповнити анкети. У них можна висловити свою позицію з кожної прослуханої лекції. Підсумовані відповіді передають у апарат Верховної Ради, цими матеріалами користуються навіть народні депутати. «У такий спосіб ви можете безпосередньо долучитися до законотворення, — зауважив виконавчий директор Асоціації міст. — Ваша думка дуже важлива, адже вам на місцях виконувати ухвалені закони. А нам цікаво почути наскільки працюють діючі нормативні акти. Це взаємно корисно — ви дізнаєтеся, як проходить непростий процес законотворення, а ми отримаємо інформацію про те, що не спрацьовує в плані законодавчого забезпечення функціонування об’єднаних територіальних громад».


Керівник Управління із зв’язків з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Григорій Скопненко повідомив, що програма, в рамках якої тривають практикуми для представників об’єднаних територіальних громад, стартувала в березні 2016 року. Відтоді проходить вже 15 такий захід. Категорії різні, але всі пов’язані з місцевим самоврядуванням, каже він, а головною метою заходів називає «навчання фахівців законотворчої роботи». Люди, які представляють інтереси свого міста чи села, отримають теоретичні знання про порядок написання законопроектів, про те, як подаються пропозиції, які можуть вирішити ті чи інші проблеми громади.


Практикум триватиме два дні. Цього разу 26 учасників, серед яких сільські та міські голови, секретарі місцевих рад або представники юридичного відділу з усієї України зможуть прослухати лекції — такі як «Лобіювання корпоративних інтересів територіальних громад у законотворчому процесі», «Вивчення досвіду прийняття локальних нормативно-правових актів на прикладі Путрівського навчально-виховного комплексу», що у Васильківському районі на Київщині тощо.


Олександр Слобожан у своєму виступі наголосив: прикметно, що перші лекції учасники практикуму зможуть послухати в приміщення Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Адже саме в цьому залі приймаються ключові рішення з приводу об’єднання територіальних громад, розглядають запропоновані зміни, за якими й живуть ці об’єднання, дають зелене світло законам про вибори в громадах. А незабаром, зауважив він, тут розглядатимуть законопроект, який стосується міст обласного значення і визнання їх спроможними.