Такими бачать пріоритети суспільного розвитку автори колективного наукового дослідження «Реформація. Успіх Європи і шанс для України», презентація якого відбулася у Києві, в Українському кризовому медіа-центрі, за участі Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, кандидата наук з державного управління, народного депутата України Павла Унгуряна, лауреата Нобелівської премії з економіки Вернона Сміта та вітчизняних і зарубіжних науковців. У своїй книзі учені з п’яти країн розповіли про одну з найважливіших історичних подій минулого тисячоліття — Реформацію — і світоглядні зміни в суспільстві на користь біблійних принципів, що мало величезний позитивний вплив на розвиток країн, показали, як релігійна трансформація може впливати на економіку, соціальну етику, право, освіту. Автори, серед яких Ольга Романенко, лауреат Премії Президента України для молодих вчених 2015 року, та Роман Шеремета, один з кращих молодих економістів світу у рейтингу Forbes, розглядають Реформацію як широкий релігійний і суспільно-політичний рух у Західній і Центральній Європі XVІ—XVІІ століть, спрямований на реформування життя людей відповідно до Біблії, що і скерувало західний світ на шлях розвитку та економічного процвітання.

 

Лауреат Нобелівської премії з економіки Вернон Сміт, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов і Павло Унгурян — співавтор, народний депутат України, голова міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України».

 

«Реформація почала змінювати життя людей і думки людей. Вона примушувала думати, вона примушувала брати особисту відповідальність перед Богом за свою родину, свою країну, за те, що залишиться після тебе. Книга є спробою показати, що дуже важлива не тільки програма — економічна чи соціально-політична, більш важливий духовний фундамент, на якому почали будувати реформи, розбудовувати країну», — зазначив Олександр Турчинов. Він додав, що в Україні багато говорять про різні реформи, але жодна програма нічого не варта, якщо немає відповідальних людей, її носіїв.

«Реформація стала потужним і важливим поштовхом для розвитку менеджменту не лише на підприємствах і мануфактурах XVІ—XVІІ століть, а й привела до створення перших прототипів міських магістратів, які формувалися на принципах управління церковними громадами, представницька форма влади як інституція теж значною мірою завдячує своєму формуванню ідеям Реформації», — наголосив народний депутат Павло Унгурян.

«Ідея написати таку книжку виникла ще рік тому, коли ми почали обговорювати з нашими державними діячами, чому одні країни процвітають, а інші — занепадають, у чому секрет і які механізми лежали в основі розвитку Європи», — каже Ольга Романенко. І нагадує: сформоване атеїстичною пропагандою бачення, що рушійною силою прогресу є матеріальні, а не моральні і духовні чинники, призвело до «феномена аморальної більшості», «дикого капіталізму», зростання криміналу та корупції. Учені зазначають, що Європа такою, якою ми її знаємо, стала завдяки новим ідеям, принесеним Церквою, а статистика Світового банку свідчить про те, що найнижчий рівень корупції та найвищий рівень свободи і соціальної довіри саме у тих країнах, які п’ять століть тому пережили Реформацію. Розуміння її фундаментальних ідей, наголошують науковці, і сприятиме подоланню кризових явищ в Україні та допоможе їй стати в один ряд з європейськими країнами.

Світлана ЧОРНА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.