Європейський Союз запустив в Україні новий проект — «Антикорупційна ініціатива ЄС», покликаний сприяти впровадженню антикорупційної політики, зниженню рівня корупції, посилити спроможність новостворених антикорупційних інституцій, зміцнити контроль за процесом реформ з боку Верховної Ради, громадянського суспільства та медіа.

У презентації проекту взяли участь віце-прем’єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе та інші урядовці, керівники НАБУ, САП, НАЗК, народні депутати України, міський голова Києва Віталій Кличко, представники Євросоюзу та неурядових громадських організацій.

Окрім Києва, проект відбуватиметься ще у шести містах України. Антикорупційна програма ЄС розрахована на три роки, її бюджет становить 15,84 млн. євро (із них внесок Єврокомісії — 14,5 млн. євро, Міністерства закордонних справ Королівства Данії — 1,34 млн. євро). Це наразі найбільша антикорупційна програма ЄС. Реалізацію програми вже розпочало Данське агентство з міжнародного розвитку.

Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган під час презентації проекту заявив, що антикорупційна реформа в Україні «рухається, але все непросто, і буде непросто ще певний час», пообіцявши підтримку ЄС на цьому шляху.

Під час презентації проекту наголошувалося на потребі якнайшвидше створити в Україні спеціалізовані антикорупційні суди, Державне бюро розслідувань, не затягувати з призначенням аудиторів НАБУ від парламенту. А антикорупційні органи мають продемонструвати конкретні результати діяльності та розслідувань. Представники Євросоюзу висловлювали стурбованість щодо поправок до антикорупційного законодавства, якими хочуть зобов’язати заповнювати е-декларації представників громадських антикорупційних організацій, а також щодо спроб зазіхнути на незалежність НАБУ та САП. Єврокомісар Ган наголосив, що в Євросоюзі стурбовані політизацією процесу призначення трьох аудиторів

НАБУ і очікують, що НАЗК терміново розпочне виконувати свої функції з перевірки е-декларацій.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв відзначив: до антикорупційного законодавства закладалося, що аудиторами НАБУ мають бути іноземці, щоб вони незалежно і політично не заангажовано проаналізували діяльність антикорупційного органу та надали рекомендації. «Чому іноземці? Хто в Україні може незалежно оцінити роботу антикорупційного бюро? — сказав Соболєв. — Я всередині парламенту відчуваю у багатьох народних депутатів запитання: чи не я наступний фігурант розслідування антикорупційного бюро та антикорупційної прокуратури? І це добре, це результат вашого успіху». Натомість член антикорупційного комітету, представник фракції Блоку Петра Порошенка Олег Барна висловив думку, що е-декларації мають заповнювати всі, зокрема й громадські «антикорупціонери», і звернувся до присутнього посла Данії з проханням провести розслідування, чому тендер на забезпечення програмним продуктом для сайту НАЗК, на якому заповнюють е-декларації, виграла нікому досі не відома фірма «Міранда» (адже кошти на систему е-декларування виділила Данія).

Хоча нова антикорупційна програма ЄС розрахована аж на три роки, єврокомісар заявив, що Україна має лише рік на проведення ключових структурних реформ — фактично до середини літа наступного року, коли розпочнеться новий передвиборний процес. Тож до того часу Верховна Рада має схвалити медичну, пенсійну, земельну та приватизаційну реформи.

Юліана ШЕВЧУК.

 

ЦИТАТА

Єврокомісар Йоганнес ГАН:

— Антикорупційні реформи в Україні дуже важливі для ЄС. І українське суспільство вимагає цього також. Корупція досі є головним фактором, який перешкоджає економічному та політичному розвитку в Україні.