Голова Верховної Ради Андрій Парубій зустрівся з послами держав—членів «Великої сімки», акредитованих в Україні

Під час зустрічі глава парламенту подякував за отримання безвізу, «до якого долучилися всі учасники «Великої сімки». А також за підтримку ініціативи щодо призначення спеціального представника «Великої сімки» з питань реформ в Україні та за позитивну оцінку прогресу України на шляху реформ. «Отримання безвізу для України — велика подія, — сказав він. — Це рішення має не лише технічне значення — перетин кордонів, а й велике символічне значення, бо кожний, хто стояв на Майдані, виступав, перш за все, за повернення до європейської сім’ї європейських народів».

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

 

Посли держав—членів «Великої сімки», акредитованих в Україні.

 

Залишаємося відданими мирному врегулюванню

Голова Верховної Ради поінформував представників дипломатичних установ про події на сході нашої країни, які продемонстрували: «Москва ігнорує всі міжнародні домовленості, у тому числі й Мінські угоди». «Останні місяці засвідчили зростаючу ескалацію конфлікту і військових дій російських найманців, — сказав він. — Найбільш болючим є те, що під час цих атак гинуть мирні жителі». А. Парубій нагадав, що 13 травня російський снаряд обірвав життя чотирьох мирних жителів, а 27 травня внаслідок обстрілу поранено вісім цивільних. Дуже негативним сигналом стало рішення Москви про легалізацію псевдодокументів так званих терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», наголосив він, а кожен гуманітарний конвой призводив до ескалації бойових дій на сході.

Україна була і залишається відданою мирному врегулюванню конфлікту, підкреслив, водночас, глава парламенту. «Ми твердо стоїмо на своїй позиції — мають виконуватися безпекові аспекти, а вже потім — інші рішення», — сказав він.

Йдемо шляхом реформ

Голова Верховної Ради зазначив, що багато сфер життя нашої країни потребують реформування. У тому числі — судова й сфера боротьби з корупцією. Але головне завдання парламенту, як стабілізуючої функції в державі, Верховна Рада виконує. «Ми йдемо шляхом реформ. Можливо, не так швидко, але загалом ситуацію в країні вдалося стабілізувати, — підкреслив він. — Упевнений, що парламент і уряд працюють, забезпечуючи стабільність у державі, економічне зростання та безпеку в країні. Вважаю це важливим досягненням, враховуючи непрості умови, і зважаючи, яких великих зусиль докладав агресор, щоб дестабілізувати ситуацію».

Учасники зустрічі обмінялись думками з приводу найважливіших рішень, які потребують законодавчого врегулювання. Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа, відзначаючи високий темп реформ у нашій країні та щільну співпрацю, висловився за ширше залучення громадян та суспільства до процесу реформування й посилення комунікативної ролі парламенту в роз’ясненні реформ та контрольної функції під час імплементації законів. Нас закликали залишатися на шляху змін і протистояти спробам загальмувати чи зробити процес неефективним. «Парламент відіграє значну роль в імплементації реформ, і це позитивно впливає на процес реформування економіки», — зауважив він.

Мільйон євро на впровадження енергоефективності споживання

Серед пріоритетних напрямів учасники зустрічі визначили розвиток енергозберігаючих технологій та енергоефективності підприємств, безпеку атомної енергетики, сферу охорони здоров’я, стан окупованих територій. А також — підписання Стамбульської конвенції, що допоможе захистити права жінок і протидіяти насильству, та реформу парламенту. Зокрема, Шегекі Сумі наголосив на «критичній важливості створення інспекції з питань безпеки атомної енергії».

Своєю чергою, Голова Верховної Ради зазначив, що в питанні окупованих територій ще немає остаточного рішення, ведеться дискусія, і вона «не лише законодавча, а скоріше стратегічна й суспільна». «Ця дискусія триває між експертами і політиками щодо території під окупацією, щодо її статусу і має різні виміри: безпековий та гуманітарний, — сказав він, зазначивши, що в Грузії, наприклад, немає прикордонників на лінії розмежування. — Українцям, які є заручниками окупаційних сил, необхідно забезпечити юридичний статус. Питання перебуває під моїм особистим контролем».

Андрій Парубій зазначив, що створюється робоча група для обговорення Стамбульської конвенції, «і раніше чи пізніше, але ми гарантовано вийдемо на позитивне рішення».

Вітаючи французький народ з обранням Президента Еммануеля Макрона, Голова парламенту зазначив, що Франція надала приклад боротьби з корупцією, коли заплямовані хабарництвом кандидати вийшли з дистанції президентських перегонів. «Французьке суспільство показало несприйняття такого явища, — підкреслив він і додав, що «в Україні завершився перший рік роботи зі створення антикорупційних структур на території всієї країни. -Важливий і непростий шлях. Відкриті реєстри і тендери показали, де можуть бути приховані корупційні ризики, створено НАЗК, антикорупційна прокуратура, триває імплементація ухвалених законів, запроваджено е-декларування».

Заступник Голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен, схвалюючи прийняття законів з екології та електроенергії, висловив сподівання на розгляд законопроектів з питань житлового господарства та енергоефективності споживання. «Євросоюз готовий підтримувати реформу в цій сфері одним мільйоном євро», — наголосив він.

Голова Верховної Ради подякував за дискусію та висловився за частіше проведення багатосторонніх зустрічей із представниками дипломатичного корпусу закордонних країн.

Прес-служба апарату
Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua