Російська Федерація відмовляється надати своїх представників для створення механізму з пошуку зниклих безвісти на Донбасі. Про це в коментарі журналістам заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Це є їх справжнє ставлення до своїх громадян, яких російська влада відправила на Донбас воювати з перешитими шевронами», — сказала вона.

За її словами, на сьогодні в списку Служби безпеки України 408 осіб, котрі вважаються зниклими безвісти. Зокрема, є хлопці, чию долю Україна намагається з’ясувати ще після трагічних подій під Іловайськом і Дебальцевим.

«Потрібен допуск на ці території міжнародних гуманітарних місій. Тому ми наполягаємо на створенні механізму з пошуку зниклих безвісти із залученням українських, російських експертів, а також представників Червоного Хреста і окремих районів Донецької та Луганської областей», — наголосила Перший заступник глави парламенту.

Також Ірина Геращенко повідомила, що наступного тижня профільний комітет розглядатиме законопроект про статус родичів зниклих безвісти. У підготовці документа брали участь представники Міжнародного комітету Червоного хреста. Ухвалення цього проекту закону, підкреслила вона, наблизить українське законодавство до європейських стандартів.

«Міни — один з ключових викликів, які сьогодні стоять перед Україною. Тому ухвалення цього документа важливо в контексті демілітаризації регіону», — сказала вона.

За її словами, до цього процесу має бути залучене широке коло міжнародних експертів.

Ірина Геращенко наголосила, що ситуація із замінованими територіями серйозно впливає на екологію, оскільки хімічні речовини потрапляють у грунт, змінюється ландшафт. Тому, вважає вона, уряд має моніторити ситуацію в регіоні і втрати, яких зазнала Україна з екологічної точки зору.

«Все це потім ляже, в тому числі, і в кейс українських позовів проти країни-агресора», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради.

Крім того, Ірина Геращенко висловила сподівання, що засідання тристоронньої контактної групи, яке відбудеться сьомого червня в Мінську, буде конструктивним.

«Україна на високому рівні провела верифікацію заручників. Це відзначили всі сторони і ОБСЄ. Усіх опитали з урахуванням конфіденційності, дотриманням норм міжнародного права. Сподіваюся, це наблизить нас до дуже важливої події, але для цього потрібні бажання і готовність всіх сторін. Дуже хочеться, щоб засідання сьомого червня в Мінську було результативним і сторонам вдалося вийти на список і дату», — сказала вона.

Сергій МЕЛЬНИК.