КИЇВ:

30 і 31 травня в редакцію «Голосу України» зателефонували одразу кілька киян, які повідомили, що у двох районах столиці: Голосіївському й Шевченківському, через ремонтні роботи каналізаційного колектора відключили холодну воду. За словами людей, комунальники їм нібито сказали, що ремонт триватиме щонайменше ще два-три місяці.


Ми спробували розібратися в цій ситуації. За нашим даними, без води справді тимчасово залишилися понад 60 житлових будинків, два дитячі садки й три школи, а також університет ім. Т. Г. Шевченка й університет харчових технологій.


Але поки готувався цей матеріал, стало відомо, що вже до середини дня 31 травня водопостачання було відновлено. І, як повідомили в «Київводоканалі», у зв’язку з відключенням вони заздалегідь інформували городян про тимчасові труднощі, спричинені низкою ремонтних заходів. Однак, на думку комунальників, найімовірніше, кияни не знали про це, а звернули увагу на повідомлення про активні роботи з прокладання другої нитки головного міського каналізаційного колектора, сприйнявши це на свій рахунок. Тут справді роботи триватимуть іще кілька місяців. Однак незручностей для киян вони не створять. Скоріше навпаки — забезпечать більш надійне функціонування систем водовідведення, а це значить, що стане ще менше підстав для відключення водопостачання.


— Столичний колектор було збудовано ще в 1960-ті роки і вже наприкінці дев’яностих визнано аварійним, — зазначив міський голова Києва Віталій Кличко під час перевірки будівництва. — Позаторік на колекторі сталася аварія, у результаті якої три райони Києва на кілька днів залишилися без водопостачання. Але така ситуація може повторитися в будь-який час...


Тому в 2015 році відновили активні будівельні роботи другої нитки головного міського каналізаційного колектора, яка зніме навантаження зі старого й обслуговуватиме Оболонський, Подільський, частину Шевченківського району Києва, а також Вишгород, Ірпінь, Бучу й інші передмістя правобережної частини столиці.


— Уже у вересні цього року другу нитку головного міського каналізаційного колектора введуть в експлуатацію, а в листопаді остаточно завершать будівництво, — запевнив генеральний директор «Київводоканалу» Дмитро Новицький.


Тож, як стверджують комунальники, серйозних і тривалих проблем із постачанням холодної живильної вологи у домівки киян поки що немає. Чого не скажеш про забезпечення гарячою водою. Але це вже зовсім інша тема...