ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Президенту України П. О. Порошенку

копії: Голові Верховної Ради України А. В. Парубію,

Прем’єр-міністру України В. Б. Гройсману,

міністру енергетики та вугільної промисловості України І. С. Насалику,

міністру екології та природних ресурсів України О. М. Семераку,

т. в. о. голови Державної служби геології та надр України О. В. Кирилюку,

в. о. голови Державної фіскальної служби України М. В. Продану,

голові правління НАК «Нафтогаз України» А. В. Коболєву.

Шановний пане Президенте!

Як вам добре відомо, ПАТ «Укрнафта» є найбільшим в Україні виробником нафти (68% загального видобутку в 2016 році), третім виробником газу (6,6%) та шостим платником податків у країні (8,1 млрд. грн. в 2016 році). Після повернення «Укрнафти» у 2015 році під контроль держави новопризначений менеджмент отримав завдання врегулювати проблемні питання минулих років та вивести компанію на якісно новий рівень. Минулий рік для «Укрнафти» став перевіркою на виживання. Проте компанії вдалося стабілізувати видобуток нафти, підвищити прозорість бізнесу, збільшити податкові відрахування, а в першому кварталі 2017 р. — отримати позитивний фінансовий результат.

 «Укрнафта» має потенціал збільшити видобуток, врегулювати питання погашення податкового боргу, проте усі напрацьовані спільними зусиллями правління та колективу ініціативи наштовхуються на протидію органів державної влади.

Так, Державна служба геології та надр України відмовила товариству у продовженні 9 спеціальних дозволів, строк дії яких спливає в 2017 році, чим фактично заблокувала видобувну діяльність. Через незаконні дії регулятора «Укрнафта» може втратити до 20% річного обсягу видобутку нафти цього року та 50% наступного року. Свої права та законні інтереси товариство змушене захищати в судовому порядку, проте регулятор ігнорує судові рішення, які вже набули чинності.

З іншого боку, фіскальна служба не виконує рішення суду, яке набуло законної сили, та не приймає від «Укрнафти» в погашення податкового боргу газ власного видобутку, описує в податкову заставу активи операційної діяльності та ініціює зупинення видаткових операцій «Укрнафти». Такі дії не тільки не вирішать проблеми багатомільярдного боргу, а й призведуть до зупинки підприємства та несплати поточних податків. Альтернативним (комплексним) рішенням є негайне фінансове оздоровлення — перші пропозиції правління надало в березні 2016-го, останні — в травні 2017-го. Нині жодна пропозиція не отримала належного розгляду.

Наш обов’язок — попередити, що дії держорганів із блокування діяльності товариства матимуть катастрофічні наслідки для «Укрнафти», призведуть до зупинки її роботи, від чого держава втратить власний видобуток нафти та мільярди гривень податків. Втрати сягнуть 290 тис. тонн нафти та конденсату, 128 млн. м3 нафтового газу, 88 млн. м3 природного газу на рік. При цьому після зупинки частину видобутку буде втрачено безповоротно. Майже 1500 співробітників у Сумській області можуть втратити стабільну роботу вже в найближчі місяці.

Через зупинку спецдозволів державний бюджет недорахується 1,4 млрд. грн. на рік лише рентної плати. Болісний удар відчують також місцеві громади, чий добробут залежить від податків, які сплачує компанія, та газу, який вона постачає. Це втрати від вимушеного припинення видобутку лише на 9 родовищах цього року — наступного року через непродовження ліцензій під загрозою зупинки можуть опинитися ще 27 родовищ. На наше переконання, ці дії суперечать економічним інтересам та інтересам енергетичної безпеки країни.

Ми вважаємо, що «Укрнафта» є цінним активом для держави і рішення державних органів щодо компанії мають враховувати економічні, екологічні та соціальні наслідки. «Укрнафта» не має бути полем для самоствердження та кар’єрних амбіцій окремих держслужбовців.

 

Ми закликаємо вас втрутитись і запобігти знищенню компанії. «Укрнафта» має законне право на продовження ліцензій, і держава зобов’язана захистити це право. Ми просимо доручити Кабінету Міністрів України негайно розпочати процес фінансового оздоровлення «Укрнафти», що дасть змогу зберегти компанію та повернути кошти в державний бюджет. Часу на зволікання не залишилося.

З щирою повагою
голова та члени правління ПАТ «Укрнафта»,
керівники 18 структурних одиниць ПАТ «Укрнафта».