Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової та банківської діяльності Сергій Рибалка закликав об’єднати зусилля навколо доопрацювання стратегії для оновлення довіри до фінансово-банківської системи.
Про це йшлося під час засідання вищої експертної ради при раді НБУ, на якому обговорювалися питання політики курсоутворення та валютного регулювання. «Ситуація вимагає швидких дій, — зауважив законотворець. — Не можна чекати, поки попередній керівник НБУ перебуває в довготривалій відпустці, нового — ще не призначили, а міністр фінансів ніяк не може знайти час для спілкування із профільним комітетом. Потрібно працювати».
Сергій Рибалка запропонував провести спільну робочу нараду разом з керівником парламентського комітету з питань промислової політики Віктором Галасюком, керівником ради НБУ Богданом Данилишиним, членами правління Національного банку, представниками Мінекономрозвитку, Мінфіну та інших державних органів. «Маємо об’єднати зусилля, аби пришвидшити реформи фінансового ринку, — сказав парламентарій. — Думаю, разом ми могли б модернізувати стратегію, яку наш комітет ухвалив минулого року, та впроваджувати її у життя. Наш профільний комітет завжди готовий стати майданчиком для професійної дискусії».
Народний депутат підкреслив: банкам необхідно допомагати проводити очищення від поганих кредитів, запустити кредитування реального сектору економіки та стимулювати зменшення кредитних ставок. «Ми повинні зробити все, щоб наші громадяни могли тримати свої заощадження в українських банках, які б ефективно працювали. Саме це допоможе створювати нові робочі місця, підвищувати зарплати, пенсії та загалом рівень життя наших громадян. Таку мету ставимо ми перед собою з колегами по фракції Радикальної партії», — резюмував Сергій Рибалка.

Леся КІХНО.