Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
—  Стокгольмський арбітражний суд відхилив претензії російського Газпрому до України на суму 54 млрд. дол. США за газовим контрактом, який у 2009 році був підписаний Ю. Тимошенко. Сподіваюся, ніхто у цьому залі не піддає сумніву це рішення Стокгольмського арбітражу... Після підписання контракту Янукович схвалив ганебні Харківські угоди про отримання знижки на газ. Вимагаю від Президента Порошенка внести до парламенту законопроект про денонсацію Харківських угод, підписаних на виконання цього контракту...


Олександр БІЛОВОЛ, група «Партія «Відродження»:
— Багато питань виборців стосуються опорних шкіл. Ми вітаємо їх створення, але сьогодні опорна школа — це сучасні комп’ютерні класи, модернізація кабінетів фізики, хімії і підняття заробітної плати вчителям. Усе це потребує фінансування з державного бюджету. Ми пам’ятаємо, яка ситуація склалася з професійно-технічними училищами, фінансування яких передали на місцеві бюджети. Переважна більшість закладів була скорочена, закрита. Ще одне питання, яке турбувало виборців — госпітальні округи. Нав’язане зверху, не вирішує питання сполучення, фаховості людей, модернізації. На сьогодні ми бачимо відтік фахівців середньої та вищої ланки, які виїжджають до країн Європи та Ізраїлю. Тому ми, народні депутати, маємо підтримати нашу систему охорони здоров’я. Підтримати законодавчі ініціативи та передати відповідні повноваження на місця. Реформа не нав’язується зверху, вона відбувається на місцях, а держава законодавчими ініціативами та бюджетним процесом має забезпечити ці ініціативи.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Цього тижня до включення у порядок денний стоять законопроекти щодо продовження реформи судової гілки влади. Добре, що дискусія почалася щодо створення антикорупційних судів. Представники «Народного фронту» були і залишаються серед головних ініціаторів судової реформи.


Майже два роки ми обстоюємо повернення вкрадених Януковичем та його оточенням державних коштів. Ми нарешті повернули 1,5 млрд. дол. США від режиму спецконфіскації — ці гроші повинні піти на підтримку національної безпеки та підвищення добробуту громадян. Тож ми пропонуємо спрямувати 500 млн. грн. на інженерне облаштування кордону з Росією. Крім того, з конфіскованих грошей Януковича виділити 250 млн. грн. на створення та фінансування національного стартапфонду України. Це фонд для розробок в ІТ-галузі. Талановиті хлопці та дівчата повинні отримати можливість розвивати вітчизняну ІТ-галузь, тут отримати роботу і принести користь нашій економіці.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Розбудова держави — велика справа. По дорозі до цієї розбудови є перемоги і є поразки. Однією з найбільших шкод по дорозі до відбудови держави є накопичення матеріальних благ політичними силами, які руйнують велику справу. Вони робили це протягом останніх 15—20 років і країна була пограбована і кинута у війну. З першого травня до вчорашнього дня загинуло 18 воїнів Збройних Сил України. Яка ж тактика української верховної влади щодо війни? З ким вони розмовляють, з ким ведуть перемовини, на користь кого? Чому досі в парламенті немає закону про окуповані території, який розставить крапки над «і» та скаже, що ворог прийшов на нашу землю і люди позбавлені прав на цій території, а ми воюємо проти віковічного ворога?..


Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— На нашу думку, в порядку денному має бути пакет законів про вихід із кризи. Але насамперед треба заслухати звіт уряду і розглянути програму — це наша принципова вимога. Нам потрібна програма виходу з кризи, а не дорожня карта вимог МВФ. Ми є свідками стрімкої деіндустріалізації країни. Протягом останніх років зникли цілі галузі промисловості -із восьми автомобілебудівних підприємств залишилося два, зупинено авіабудування, надвеликі проблеми в суднобудуванні та космічній галузі. Це все робочі місця і наповнення бюджету та Пенсійного фонду. Натомість вісім мільйонів українських мігрантів наповнюють бюджети інших країн. Першим кроком пенсійної реформи має стати запуск економіки. Водночас вимагаємо розслідування факту нападу на представника Опозиційного блоку Наталію Королевську, яка може втратити зір.


Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:
— Проблеми, які турбують людей, залишаються непоміченими владою. На Житомирщині знову блокують дороги через те, що відбувається забруднення річок Хомора і Случ. Куди тільки не зверталися громадяни і я, як народний депутат, але ситуація залишається незмінною, реакції — нуль. Екологічна катастрофа триває. Вимагаю надати публічну інформацію з приводу низки питань. Зокрема, хто є власником Понінківської картонно-паперової фабрики та інших підприємств, які скидають нечистоти в річку. Вимагаю дати доручення Кабінету Міністрів і відповідним відомствам провести очищення води, створити, врешті-решт, нормальні умови для життя людей. Укотре прошу це звернення вважати депутатським запитом. Люди вже завтра готові прийти в Київ, щоб блокувати уряд і парламент.


Сергій БЕРЕЗЕНКО, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Народні депутати мають зробити перший крок до реалізації реформи медичної галузі. Не так давно ми просили не включати в порядок денний запропоновані урядом і МОЗ законопроекти, бо вони були недопрацьовані і не мали шансу. Створена робоча група за три тижні вдало і змістовно заклала фундамент для переходу від радянської медичної системи до прогресивної сучасної західної. Закони треба ухвалити ще протягом шостої сесії, інакше МОЗ не встигне закласти необхідні кошти в бюджет на наступний рік, а це зірве втілення реформи хоча б в частині первинної медицини. Ми не маємо права на це. Уже цього тижня два закони № 6327 і № 6329 повинні подолати перше читання і піти на прискорене доопрацювання до другого. Запевняю, ці проекти дійсно високої якості. Парламент має проявити максимальну злагодженість та оперативність у цьому питанні.


Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Усі порядки денні спрямовані на абсолютно лобістські цілі та речі. Так, нині в розкладі на тиждень стоїть корупційна приватизація державної спиртової галузі, під назвою так званої судової реформи — позбавлення людей останніх прав у судах, а також списання з їхніх рахунків грошей, майна та власності за будь-яку заборгованість перед державою тощо. Рішення Стокгольмського суду з приводу газового контракту 2009 року намагаються використати для дискредитації опозиційної партії «Батьківщина».