Учора у Верховній Раді мало відбутися голосування за нового Омбудсмена — Уповноваженого з прав людини. Адже ще 27 квітня сплив п’ятирічний термін повноважень нинішнього Омбудсмена Валерії Лутковської, обраної ще за часів Януковича. Упродовж місяця у парламенті визначалися з кандидатурами та проводили політичні консультації. 

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олег Кулініч.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

На посаду Уповноваженого претендують три кандидати: голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, екс-міністр соцполітики Людмила Денісова (фракція «Народний фронт»); народний депутат України від Блоку Петра Порошенка, колишній адвокат, котрий має досвід правозахисної діяльності Сергій Алєксєєв; адвокат Андрій Мамалига, котрий захищав у судах активістів Майдану та нині є адвокатом лідера Радикальної партії Олега Ляшка.


Згідно із Законом «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», на висунення кандидатів відведено 20 днів з часу закінчення строку повноважень чинного Омбудсмена. Тобто за законом голосування мало відбутися не пізніше 6 червня у таємному режимі — бюлетенями. Якщо жоден із кандидатів не набере 226 голосів — відбудеться повторне голосування за двох претендентів, які наберуть найбільше голосів. Якщо повторне голосування знову не буде результативним, розпочнеться повторне висунення кандидатів. Висувати кандидатів на посаду Омбудсмена можуть або Голова Верховної Ради, або не менш як третина (113) народних депутатів.


Однак Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку погоджувальної ради заявив, що «виникли перешкоди розгляду цього питання». Під час спецперевірки НАЗК попросило більше часу для перевірки декларацій і статків кандидатів. «І згідно із законом не можна розпочати голосування — треба дочекатися результатів спецперевірки», — сказав А. Парубій.


Нинішнього пленарного тижня парламент розгляне низку інших нагальних питань — зокрема, блоки питань податкової та фінансової політики, низку інших економічних та соціальних законопроектів.


Лідери депутатських фракцій і груп висловили свої пропозиції до порядку денного на нинішній пленарний тиждень.


Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов відзначив, що незалежний міжнародний арбітражний суд у Стокгольмі, розглянувши позов щодо контрактів із російським «Газпромом» на постачання газу, чітко оголосив, що ці газові контракти були грабіжницькими для України. Парламентарій заявив, що незалежні новостворені антикорупційні органи — НАБУ та САП — мають негайно розібратися із ситуацією з газовими контрактами та поінформувати парламент про результати розслідування. Герасимов також запропонував антикорупційному комітету Верховної Ради негайно викликати на своє засідання екс-прем’єра Юлію Тимошенко та заслухати її пояснення щодо підписаних газових контрактів на не вигідних для України умовах.


Як відомо, стокгольмський арбітраж 31 травня виніс проміжне рішення у спорі з російським «Газпромом» щодо контрактів на постачання російського газу в Україну, скасувавши принцип «бери та плати» (take or pay), скасував заборону на реекспорт та постановив переглянути формулу ціни на газ, починаючи з 2014 року.


Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак також заявив, що «перемога в арбітражному суді — це хороший крок». «Але нам ще треба посилити енергетичну незалежність, завершити деолігархізацію ринку газу, передати газорозподільні мережі у державну власність», — додав парламентарій.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко назвала «великою аферою» та «корупційною моделлю» намагання скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі. І заявила, що партія вирішила збирати підписи по всій Україні для проведення всенародного референдуму щодо продажу землі. За її словами, на сьогодні вже зібрано більш як мільйон підписів. Щодо газових контрактів Тимошенко заявила, що рішення стокгольмського арбітражу використали для нищення політичних опонентів. За її словами принцип «бери або плати» — це типовий контракт для всіх європейських споживачів газу, але Єврокомісія визнала цей принцип «монопольним», після чого всі європейські країни поступово його скасували. «І в скасуванні цього принципу «бери або плати» немає нічого надзвичайного», — зауважила Тимошенко. Лідер «Батьківщини» також заявила, що зараз український газ продають населенню значно дорожче, аніж коштував російський газ за газовими контрактами 2009 року.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк вкотре наголосив на потребі ухвалити парламентом закони про окуповані території, антикорупційний суд, пенсійну та медичну реформи.


Лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко запропонував розглянути в парламенті програму дій уряду, основною метою якої, на його думку, має стати відновлення реального сектору економіки.


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко також наголосив, що парламент має першочергово розглядати законопроекти, які сприятимуть розвитку економіки, створенню нових робочих місць, і висловив подив, що через бездіяльність НАЗК знімається питання про обрання Омбудсмена. Ляшко також запропонував публічно обговорити, як було підписано газовий контракт екс-прем’єром Юлією Тимошенко про постачання російського газу та транзит російського газу територією України на не вигідних для нашої держави умовах. І звернувся до Президента з вимогою внести до парламенту законопроект про денонсацію так званих Харківських угод із Росією.


Депутатська група «Відродження» на погоджувальній раді привернула увагу до проблем освіти — зокрема, фінансування шкільної освіти, надання державних субвенцій на утримання шкіл, шкільні автобуси, оплату енергоносіїв. ДГ також наполягає провести широке публічне обговорення за участю депутатів, урядовців, аграріїв та експертів про ринок землі.


ДГ «Воля народу» наполягала не зволікати з медичною реформою, однак комплексно підійти до підходів, щоб українці мали якісне медичне обслуговування та рівні можливості доступу до лікування. Основою реформи, на думку Ярослава Москаленка, мають стати профілактика та надання первинної медичної допомоги. На це глава парламенту зауважив, що законопроекти про медичну реформу будуть винесені на розгляд парламенту, як тільки їх внесе уряд.


Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять Блаженнішого Любомира Гузара. Голова Верховної Ради наголосив, що це — приклад служіння Богові та Україні до останніх днів життя.

Дослівно

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина ГЕРАЩЕНКО:


— Хочеться подякувати уряду, Міністерству закордонних справ та усім перемовникам, які вели справу в Стокгольмському суді та розірвали кабальну газову угоду. Нам треба разом працювати, щоб Україна отримала повну енергетичну незалежність, а також повернула територіальну цілісність.