Екватор парламенту: Думки з приводу

 

Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради України:

 


— Екватор парламенту зустрічаємо з дуже доброю новиною — це безвізовий режим, до чого доклали величезних зусиль парламенти попередніх скликань, починаючи з 2010 року. Але саме парламент восьмого скликання проголосував і антидискримінаційні поправки, і сприяв створенню антикорупційних структур, які є важливими зобов’язаннями з виконання плану дій щодо візової лібералізації.


Важливим є проведення пенсійної, судової реформ. Але ці реформи ще треба завершити. Ключовими на другу половину каденції нинішнього парламенту залишаються завершення судової реформи, проведення медичної реформи, а також децентралізація. Дуже хотілося б, щоб депутати приходили до сесійної зали не лише у вишиванках, а й з Україною в серці. Нам не вистачає політичної культури і єдності. Це ті речі, які не можна записати в законі, але без яких парламент не буде дієздатним. Відповідальність — це висока політична культура. Якщо завтра кожен депутат поставить перед собою завдання самовдосконалитися, то цей парламент має всі шанси провести не тільки дуже серйозні законопроекти, а й секторальні реформи. Насамперед кажу про юстицію, про економіку, про медицину.


Сергій БЕРЕЗЕНКО, заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка»:

 


— Парламент прийняв величезну кількість досить знакових законів. Зокрема, про ринок газу, про електроенергію, що запустить новий розвиток цих секторів економіки, дасть можливість виходити на новий європейський ринок. Це вже дало перші результати — реформування нафтогазового сектору є одним із пріоритетів. Ще не вдалося, але над чим працюємо, — реалізація медичної та пенсійної реформ. Наразі ми ще далеко від розуміння ідеальної моделі медичної реформи, але сподіваюся, що приймемо її ще на нинішній сесії, до літніх канікул. Особисто я переконуватиму парламент.


Досягнення у політичному плані — що в Україні, як країні, воюючій з агресором, є стабільний парламент, який приймає закони — і у великій кількості. Хочу нагадати, що кількість законів, які ухвалив парламент нинішнього скликання, набагато більша, аніж кількість законів, що приймаються у, скажімо, Бундестазі чи у Європейському парламенті. Бо всі парламенти зазвичай консервативні, кожен закон довго обдумується і довго приймається.

А у нас продукуються сотні законів, і пересічному громадянину дуже важко користуватися всіма законами та їх знати. Тож за прийняттям законів ми попереду всієї планети. І для парламенту це найбільша перемога.


Михайло ГОЛОВКО, позафракційний:

 


— Нинішнього скликання варто відзначити декілька позитивних законів, які було схвалено, — про декомунізацію, про перейменування низки міст. Все антикорупційне законодавство було створене ще минулого скликання. Але загалом парламент має працювати значно краще і продуктивніше. Депутати повинні нести відповідальність за свої дії.


Ключовою невдачею назвав би відсутність коаліції, щодо законопроектів — можна багато перераховувати ті, що не потрапили до зали, які не були проголосовані, — щодо офшорів, боротьби з монополіями, про виведення економіки з тіні, про пом’якшення податкового тиску та інші економічні закони. Але загалом найгірше — це відсутність конструктивної роботи, розглядають лише ті законопроекти, які влада вважає за потрібне. Ефективність роботи парламенту досить низька — в коаліційній угоді майже 100 відсотків не виконаних обіцянок. Загалом у парламенті коаліції, як такої немає, ми не бачимо її реального складу.


Парламент не дуже близько з народом. Не сказав би, що повністю, бо все-таки є багато депутатів, які спілкуються з людьми, прислуховуються до думки народу і обстоюють інтереси людей. Але більшість парламенту далека від народу і не розуміє проблем народу, не бачать, як люди живуть за мізерні зарплати та пенсії, як щодня зростають ціни в магазинах та на базарі. Коли поїдеш до людей і поспілкуєшся, розумієш, яка прірва між депутатами і звичайними людьми, особливо в селах.


Записала Юліана ШЕВЧУК.