Пленарне засідання 6 червня


Після обідньої перерви депутати продовжили розгляд питань порядку денного і ухвалили декілька законів із блоку молодіжної політики і спорту.


У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо започаткування службово-прикладного та військово-прикладного спорту» (№ 5616) — 235 «за». Як зауважив перший заступник голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту Микола Величкович, законопроектом пропонується визначити поняття службово-прикладного та військово-прикладного спорту та встановити додаткові гарантії спортсменам вищої категорії, які проходять військову службу в Збройних Силах України, інших військових формуваннях, у правоохоронних органах, рятувальних та інших спеціальних службах. Такі спортсмени можуть зараховуватися до закладів фізичної культури і спорту або призначатися на посади у структурних підрозділах, на які покладені функції із спортивної діяльності та розвитку фізичної культури і спорту.


Під час підготовки до другого читання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів»   (№ 2917) профільним комітетом були внесені такі принципові правки: до категорії дітей, які мають право на оздоровлення за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, включено дітей, які проживають на лінії зіткнення.

Передбачена також можливість оздоровлення всіх дітей за рахунок коштів місцевих бюджетів, у тому числі зі здійсненням часткової оплати вартості путівок до оздоровчих закладів. Комітет відмовився від скорочення терміну оздоровчої зміни, оскільки це унеможливлює нормальне оздоровлення дітей. Також були враховані пропозиції депутата Віктора Пинзеника, які стосувалися перепрофілювання закладів оздоровлення. Комітет підтримав пропозицію Мінсоцполітики щодо запровадження Державного реєстру майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Всього до законопроекту надійшло 79 поправок. За законопроект у цілому проголосували 252 депутати.


Прийнято і Закон «Про внесення змін до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 5297). Ним пропонується поновити право на отримання щорічної допомоги на оздоровлення для дітей, які втратили внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків та евакуйованих із зони відчуження в 1986 році. За словами голови підкомітету Комітету з питань екологічної політики Ярослава Москаленка, проект закону не потребує додаткових видатків з державного бюджету України, оскільки кошти для проведення виплат зазначеної категорії громадян у 2016 році передбачені бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», головним розпорядником якої є Міністерство соціальної політики.


У першому читанні ухвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо транскордонного співробітництва» (№ 6085), який надає законодавчі підстави для утворення та діяльності об’єднань єврорегіонального співробітництва.


На доопрацювання направлено проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк (№ 4639) та відхилено проект закону про внесення змін до статті 80 Закону України «Про прокуратуру» щодо визначення правового статусу Національної академії прокуратури України (№ 5226).