Виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, виконуючий обов’язки адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) Уейд Уоррен і заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник представили перші результати реформування первинної медико-санітарної допомоги на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Подільського району м. Києва.

 

 Вони поспілкувалися з пацієнтами і медичними працівниками, ознайомилися з останніми удосконаленнями в Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 2, які стали можливими, зокрема, завдяки реформі. Як повідомляє прес-служба КМДА, упродовж останніх двох місяців понад 30 тисяч пацієнтів Центру зареєструвалися в новій локальній електронній системі реєстрації пацієнтів HELSІ.


Загалом Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Подільського району м. Києва обслуговує 124 тисячі киян. Електронна система реєстрації пацієнтів HELSІ буде інтегрована в національну систему «e-Health», що дозволить пацієнту вибирати собі лікаря і завжди мати доступ до своєї медичної картки.


«Я дуже рада мати змогу подякувати USAІD в особі пана Уоррена за щедру підтримку системи громадського здоров’я в Україні та пакета реформ, який наразі розглядається парламентом України», — зазначила виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.


Система охорони здоров’я України змінюється вперше за десятки років стагнації. Мета цих змін — створити нову систему, у центрі уваги якої буде громадянин і його здоров’я. Лікарні та лікарі зосередять свою увагу на наданні якісних послуг для пацієнтів на рівні первинної ланки. Міністерство охорони здоров’я України розробило пакет законопроектів — № 6327 і № 6329, які наразі перебувають на розгляді у Верховній Раді України і згідно з якими створюється нова модель фінансування охорони здоров’я, здатна забезпечити чесні фінансові відносини «держава-лікар-пацієнт» і таким чином побудувати в Україні нову якісну систему охорони здоров’я.


USAІD є одним із ключових міжнародних партнерів, які підтримують реформу охорони здоров’я та її практичну реалізацію на рівні первинної допомоги в Києві.


Окрім Подільського району Києва, до медичної реформи в місті вже приєднався Оболонський район. У планах на поточний рік — долучити до початку реформи всі райони міста.