У Харкові Центр юридичної науки та освіти приймав учасників Другого Конгресу Асоціації конституційного правосуддя країн Балтії та Чорного моря, серед яких — голови та судді конституційних судів, відомі вчені у галузі конституційного права.

 

На фото (справа наліво): Постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України (КСУ), професор Анатолій Селіванов, керівник секретаріату КСУ Ярослав Василькевич, в. о. голови КСУ, професор Юрій Баулін, заступник керівника адміністрації Президента України Олексій Філатов.

 

Незадовго до цієї важливої для конституційного правосуддя події у Національному юридичному університеті імені Я. Мудрого було відкрито навчально-бібліотечний корпус, який не має аналогів у Європі. Це своєрідний комплекс сучасного обслуговування студентів із потужним електронним ресурсом та унікальним фондом фахової юридичної літератури, який налічує понад 1 млн. 452 тис. видань. Під час його відкриття Президент України Петро Порошенко відзначив, що завдяки організаторському таланту ректора юридичного університету, академіка Василя Тація та зусиллям будівельників і фахівців з продуктивної інженерії за десять років було споруджено цей унікальний комплекс. Саме в його приміщеннях і проходив Другий Конгрес Асоціації суддів конституційних судів із питань розвитку національних конституцій у контексті принципів та норм міжнародного права, права ЄС. Проблематика теорії та практики конституційного правосуддя визначили авторитетну аудиторію з відомих вчених-конституціоналістів і суддів з великим практичним і науковим досвідом.


Про високе покликання суддів конституційних судів йшлося у вітальному посланні Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, а також у зверненні Президента України. У результаті було досягнуто високого інтелектуального рівня обговорення проблем конституційного судочинства, коли умови та завдання дотримання конституційних принципів і цінностей були ретельно висвітлені у доповідях Зази Тавадзе — голови Конференції європейських конституційних судів (СЕСС), експерта Інституту зарубіжного та міжнародного публічного права Маттіаса Хартвіга та інших. Символічно пролунали слова голови Конституційного Суду Литовської Республіки Дейнюса Жалімаса: «Асоціація є символом правди та сміливості тих, хто не побоявся у важкі часи відкрито підтримати Україну, незалежність, територіальну цілісність та європейський вибір країн східного партнерства. У цьому сила та майбутнє нашої Асоціації».