Питання якості питної води у Вінниці обговорили депутати обласної ради на черговій сесії. Керівник комунального підприємства «Вінницяводоканал» Олександр Чернятинський запевнив, що вода, яку подають у будинки вінничан з Південного Бугу, відповідає нормам питної. Після цього один з депутатів наповнив склянку з-під крана і запропонував керівнику підприємства випити її. Той зробив це без роздумів, стоячи за трибуною.


Керівник «Вінницяводоканал» не заперечував факт забруднення Південного Бугу стічними водами, що викликало неприємний запах води. Після численних скарг містян питання винесли на сесію. За словами Олександра Чернятинського, факт забруднення мав місце 4 червня.


— Усі необхідні заходи з очищення води від сполук ми оперативно провели, окрім усунення запаху, — наголосив керівник підприємства. — Кожні дві години досліджуємо хіміко-бактеріологічний стан води. Вона відповідає встановленим нормам. На жаль, повторюю, має неприємний запах.


Депутати наголошували на необхідності загального очищення Південного Бугу, зокрема, дна річки. Перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко повідомив, що для цього потрібен земснаряд. На його придбання в бюджеті передбачено кошти на суму три мільйони гривень. «Визначено параметри такого механізму, оголошено тендер на його придбання, — уточнив Андрій Гижко. — З допомогою земснаряду плануємо очистити не тільки Південний Буг, а й інші річки краю».


Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій розповів депутатам про те, що в області розробляють комплексну програму очищення та утримання у належному стані водозабору з річки Південний Буг. Це буде документ довготривалої дії. 


Вінницька область