Ухвалення за основу проекту медичної реформи в Україні — це старт непростої і однієї з найважливіших реформ на нинішньому етапі.

Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «Рада». «За ці три роки ми проводили реформи у багатьох сферах, але найменше було зроблено в охороні здоров’я, і прийшов час розпочати реформування цієї галузі, вона найбільш чутлива і найбільш близька до всіх громадян України», — сказав він і нагадав, що це рішення підтримано 227 голосами.

А. Парубій зазначив, що законопроектом запропоновано цілковито нову філософію фінансування системи охорони здоров’я, «незвично нову, тому в залі серед депутатів було багато опонентів, які говорили, що у реформи є ті чи інші недоліки». За словами глави парламенту, «на перших етапах документ навіть не включали до порядку денного, але після створення робочої групи з депутатів різних фракцій було напрацьовано два законопроекти, які мали шанс бути розглянутими».

Голова Верховної Ради зауважив, що «дискусія в сесійній залі, попри все, була дуже непроста». Він висловив задоволення тим, що парламент вийшов на 227 голосів і дав у такий спосіб старт медичній реформі та подальшій можливості проводити консультації і дискусії для підготовки законопроекту до другого читання. «Дуже сподіваюся, що до другого читання ми зможемо його так доопрацювати, що ухвалимо у сесійній залі з меншими емоціями і з меншими дискусіями», — сказав А. Парубій.

Встановити візовий режим із країною-агресором

«Хочу вам сказати, і це моя принципова позиція, яку я озвучував, коли був секретарем Ради національної безпеки та оборони, — з країною-агресором має бути встановлено візовий режим». На цьому наголосив Голова Верховної Ради, відповідаючи на запитання журналіста.

А. Парубій повідомив, що подав відповідний законопроект разом із колегами з міжфракційного об’єднання «Самооборона Майдану» ще два роки тому. «Вважаю його надзвичайно важливим і дуже актуальним. Разом із тим, переконаний, що треба його ставити в зал тоді, коли матимемо повну підтримку народних депутатів», — зазначив він.

За словами глави парламенту, консультації продовжуються і є підстави сподіватися на позитивне рішення. Голова Верховної Ради наголосив, що у разі наявності в сесійній залі голосів на підтримку цього питання, він одразу запропонує розглянути постанову про звернення до МЗС щодо введення візового режиму з Росією.

Обговорять нові форми співпраці з США

Голова Верховної Ради України прокоментував також свій візит до Сполучених Штатів Америки. Він повідомив, що під час його поїздки планується обговорити «широке коло питань, і не лише у контексті парламентської співпраці». «Це, на моє переконання, буде важлива поїздка — візитів такого рівня до Сполучених Штатів Америки не було дев’ять років», — сказав А. Парубій. Водночас він додав, що ключова зустріч буде зі спікером Палати представників, паном Полом Раяном. «Ми готуємо документ про співпрацю між нашими парламентами, але розмова стосуватиметься набагато ширшого кола питань, аніж просто міжпарламентська співпраця. Ми повинні проговорити теми, які стосуються пришвидшення інтеграції України до Північноатлантичного Альянсу, і про збільшення допомоги Україні у сфері безпеки, і також сприяння та напрацювання спільної позиції у сфері енергетичної безпеки не лише України, а й Європи», — зазначив Голова Верховної Ради і повідомив, що заплановано обговорити нові форми співпраці між Україною і США, зокрема, на новому етапі після обрання американського Президента.

Голова Верховної Ради також планує запросити пана Раяна в Україну. «Крім того, ми підготували спільний лист і підписали від імені голів парламентів Грузії, Молдови та України з пропозицією відвідати регіон та побувати в усіх країнах, які мають окуповані території, які на собі не на словах, а на ділі відчули російську агресію», — сказав він і висловив сподівання на візит в Україну спікера Палати представників США.

За повідомленням прес-служби апарату
Верховної Ради України.