«Ми розраховуємо, що цього року парламент ратифікує Стамбульську конвенцію, і це стане важливим механізмом для боротьби з домашнім насильством», — на цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі із заступником Генерального секретаря ООН та Виконавчим директором Структури «ООН-Жінки» Фумзіле Мламбо-Нгука (на знімку).

Ірина Геращенко подякувала представниці ООН за активну допомогу щодо впровадження реформ гендерної рівності в Україні й також відзначила співпрацю з керівником «ООН-Жінки» в Україні Анастасією Дівінською в просуванні важливих ініціатив гендерної проблематики.

Український політик розповіла про роботу МФО «Рівні можливості» задля просування прав та розширення можливостей жінок в Україні: «Сьогодні у Верховній Раді лише 12 відсотків жінок-депутаток, це вкрай низький рівень, проте вперше жінки серйозно впливають на прийняття політичних рішень».

«Депутатки очолюють шість ключових комітетів у Верховній Раді, робота жінок-політиків відрізняється високим професійним рівнем», — зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України і додала: водночас, кількість жінок у парламенті та уряді не відповідає потенціалу українок, їх має бути значно більше, тому ми плануємо приймати законодавство про введення партійних квот.

І. Геращенко розповіла, що подібні ініціативи вже спрацювали на регіональному рівні після прийняття у 2015 році Закону «Про місцеві вибори», де було закріплено 30-відсоткову гендерну квоту представництва кожної статі на місцевих виборах.

Також Перший заступник Голови Верховної Ради повідомила, що 7 червня 2017 року уряд схвалив постанову про запровадження Урядового уповноваженого з питань гендерної політики. Вона наголосила, що основне завдання уповноваженого полягатиме в координації зусиль міністерств і відомств щодо забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

І. Геращенко наголосила на активній участі українських жінок у миротворчих процесах. За її словами, на сьогодні кількість жінок-військовослужбовців становить 20 123, а це 8,5 відсотка від загальної чисельності військовослужбовців ЗСУ. Водночас, підкреслила політик, із загальної кількості жінок-військовослужбовців лише 2553 належать до офіцерського складу.

Особливої уваги на зустрічі було надано напруженій безпековій та гуманітарній ситуації на Донбасі та блокуванню представниками ОРДЛО та РФ роботи міжнародних місій.

У зустрічі також взяли участь депутати: Ірина Луценко, Марія Іонова, Юлія Льовочкіна, Ірина Суслова, які поінформували про шокуючі факти торгівлі людьми, викрадення, катувань, сексуального насильства та експлуатації на тимчасово окупованих територіях і в Криму.

Серед іншого, нагадали й про випадок сексуальних домагань до представниці СММ ОБСЄ на Донбасі, що мав місце 5 травня ц. р. поблизу населеного пункту Петриківське Донецької області, і закликали публічно засудити такі злочини.

Представник підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко повідомила, що пріоритетним питанням для України залишається звільнення 128 українців, що незаконно утримуються в ОРДЛО. Вона підкреслила, що серед незаконно утримуваних є жінки та підлітки.

Також під час зустрічі сторони обговорили ратифікацію Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція). Ведеться серйозна інформаційна і просвітницька робота з представниками фракцій задля ратифікації конвенції. Верховна Рада активно вивчає досвід Грузії та Польщі, які ратифікували конвенцію.

За словами представника Президента України у Верховній Раді Ірини Луценко, законопроект щодо ратифікації Стамбульської конвенції готується до розгляду. Також Ірина Луценко подякувала заступнику Генерального секретаря ООН за роботу 13 представництв ООН в Україні, які надають вагому допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, співголова МФО «Рівні можливості» Марія Іонова повідомила, що сьогодні комітет активно працює над адаптацією національного законодавства до європейських стандартів та над імплементацією Угоди про асоціацію, обов’язково враховуючи принцип гендерної рівності.

Голова підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова зосередилася на боротьбі з гендерними стереотипами у суспільстві. А представниця Опозиційного блоку Юлія Льовочкіна наголосила на важливості боротьби за рівну оплату праці. Зараз в Україні жінки на аналогічних посадах з чоловіками отримують на 25 відсотків менше заробітної плати і пенсій.

Також І. Суслова висловила сподівання, що найближчим часом буде скасовано наказ Міністерства охорони здоров’я № 256, що містить стереотип про так звані «нежіночі» професії та блокує доступ жінкам до 450 професій.

Своєю чергою, Фумзіле Мламбо-Нгука зауважила, що ООН зацікавлена в досягненні 17 цілей сталого розвитку. За її словами, одне із завдань сталого розвитку полягає у забезпеченні гендерного балансу на всіх суспільно-політичних рівнях до 2030 року.

Фумзіле Мламбо-Нгука наголосила, що сексуальне насильство, торгівля людьми та дискримінація по відношенню до жінок та дітей потребують комплексного підходу. Вона відзначила заходи, прийняті Україною останніми роками, та зауважила, що в умовах протидії агресії на сході України наша держава отримала важливий досвід, що може бути корисним для ООН.

Заступник Генерального секретаря ООН повідомила, що найближчим часом планується візит до України Генерального секретаря ООН та Спеціального представника ООН щодо протидії сексуальному насильству.

Фумзіле Мламбо-Нгука наголосила, що Офіс «ООН-Жінки» готовий до посилення співпраці задля впровадження гендерної тематики до національного законодавства України. Окрім того, заступник Генерального секретаря ООН відзначила готовність надавати консультативно-дорадчу допомогу щодо Стамбульської конвенції.

Прес-служба апарату
Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ЕКВАТОР ПАРЛАМЕНТУ: ДУМКИ З ПРИВОДУ

Марія ІОНОВА, заступник голови Комітету з питань євроінтеграції:

— Надзвичайно важливою спільною перемогою Верховної Ради, Президента та уряду, у яку свій внесок зробив і наш комітет, стало отримання Україною безвізового режиму та підписання і фактичне завершення ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Зауважу, що я лише рік виконую обов’язки голови комітету, тож хотіла б відзначити важливу роль у цьому процесі й народних депутатів попереднього скликання, адже над питанням безвізу парламент почав працювати ще сім років тому, і зусилля Бориса Тарасюка, який раніше очолював комітет.

Озираючись назад, можемо згадати, наскільки важким було ухвалення деяких законів, необхідних для отримання безвізового режиму, але нагородою за цю працю стануть переваги, які вже відчули наші громадяни під час мандрівок до країн ЄС. Тому це справді історичне рішення.

Щодо Угоди про асоціацію України з ЄС та наближення нашого законодавства до норм Євросоюзу, то ми боремося за внесення змін до Регламенту, які передбачають посилення повноважень нашого комітету в цьому питанні. Для нас дуже важливо, щоб ухвалювані Верховною Радою законопроекти не суперечили міжнародному та європейському праву, тож комітет має стати тим фільтром, який одразу зупинятиме шкідливі законодавчі ініціативи. Водночас наш комітет турбують низькі темпи ухвалення необхідних для виконання Угоди про асоціацію рішень, адже на сьогодні ми заборгували чимало законопроектів, які мали ухвалити ще торік. Під час присвячених виконанню Угоди про асоціацію комітетських слухань ми чітко визначили, в якій ділянці існує ця заборгованість.

З цією метою було запроваджено практику спільних з іншими профільними комітетами засідань, що дає змогу знаходити єдині підходи щодо складних законопроектів та виходити на результативні рішення в сесійній залі. Також ми вважаємо, що законопроекти в частині виконання наших зобов’язань за Угодою про асоціацію мають подаватися урядом, адже це все-таки його прерогатива.

Сподіваюсь, що нині, коли Нідерланди остаточно ратифікували Угоду про асоціацію України з ЄС, швидкість ухвалення необхідних законопроектів значно зросте.