Постанова Верховної Ради України

Протягом трьох місяців в Україні правоохоронні органи неправомірно застосовують заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та зброю до учасників акцій протесту у м. Києві та інших містах України. Системними стали перевищення їх посадовими особами влади та посадових повноважень, а також вчинення інших тяжких та особливо тяжких злочинів, які полягали у вбивстві багатьох людей та нанесенні тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, приниженні працівниками спецпідрозділів міліції честі й гідності людини, застосуванні стосовно мирних громадян катування (роздягання людини догола на п’ятнадцятиградусному морозі та мовчазне спостереження за цими діями старших офіцерів міліції), застосуванні водометів стосовно учасників акцій протесту при температурі повітря нижче 00С, викраденні людей, насильницькому та протиправному позбавленні їх волі, насильницькому їх вивозі у безлюдні місця, безпідставному затриманні великої кількості громадян у різних містах України, їх побитті, протиправному знищенні майна учасників протестних акцій, незаконному прослуховуванні опозиційних політиків, активістів та учасників протестних акцій, потуранні злочинній діяльності організованих злочинних угруповань, які використовувались для застосування насильства стосовно мирних громадян та знищення їх майна тощо.
Така ситуація стала можливою значною мірою через відсутність адекватної правової реакції на ці дії з боку органів прокуратури, а також упереджене їх ставлення до учасників акцій протесту.
Генеральний прокурор України Пшонка В.П. не забезпечив організацію діяльності органів прокуратури, яка б забезпечила всемірне утвердження верховенства права, зміцнення правопорядку, а також захисту від протиправних посягань, закріпленого Конституцією України конституційного ладу, гарантованих Конституцією, законами України та міжнародними нормативно-правовими актами прав і свобод людини і громадянина.
Діяльність Генерального прокурора України Пшонки В.П. призвела до масового порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, десятків вбитих та сотень поранених громадян.
Відповідно до пункту 25 частини першої статті 85, частини першої статті 122 Конституції України Верховна Рада України постановляє:
1. Висловити недовіру Генеральному прокурору України Пшонці Віктору Павловичу, що має наслідком його відставку з посади.
2. Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.
 
Голова Верховної Ради України О. ТУРЧИНОВ.
 
м. Київ,
22 лютого 2014 року.
№755-VІІ.