Одним із пунктів Регіональної цільової програми підтримки місцевого самоврядування і створення самодостатніх об’єднаних територіальних громад області на 2017—2019 роки є проведення обласного щорічного конкурсу програм і проектів розвитку місцевого самоврядування та місцевої ініціативи. Конкретно йдеться про міні-гранти, на проведення яких цього року область виділяє зі свого бюджету 5 млн. грн. Робота в цьому напрямі триває з урахуванням наявного досвіду, однак організаторів програми, якщо чесно, не все тут улаштовує. Свій досвід — це, безумовно, корисна річ, але наявність європейського — краще. Тому представники Асоціації органів місцевого самоврядування Луганщини звернулися по допомогу в Офіс Ради Європи в Україні.


Варто відзначити одну особливість: з огляду на ситуацію, що склалася на Донбасі, на Луганщині відсутня обласна рада, тому низку її повноважень за законом офіційно передано військово-цивільній адміністрації.

Наприклад, обласна рада має організувати громадський майданчик для обговорення проблем, вироблення спільних підходів і обстоювання інтересів органів місцевого самоврядування. Цього разу таким дискусійним майданчиком стала Асоціація органів місцевого самоврядування Луганщини.


— Її головне завдання — це сприяння ефективному здійсненню органами місцевого самоврядування області своїх повноважень, місцевому й регіональному розвитку й узгодженню дій із захисту прав та інтересів територіальних громад області, — пояснює виконавчий директор асоціації Сергій Тихоновський. — Для цього розроблено цілий механізм і напрям роботи. Зокрема, у структурі виконавчої дирекції функціонує Ресурсно-інформаційний центр розвитку територіальних громад області. Головне його завдання — моніторинг усіх діючих інвестиційних і грантових програм, у яких можуть брати участь члени асоціації, допомога й консультування органів місцевого самоврядування в процесі підготовки документів і реалізації таких програм, якщо вони стають переможцями конкурсів.


У червні в області планують провести Форум органів місцевого самоврядування, у якому візьмуть участь представники рад усіх рівнів — сільських, селищних, районних і міських. На форумі будуть презентовані одразу декілька обласних програм і можливостей, які одержать органи місцевого самоврядування від своєї асоціації. Офіційно стартує й обласний конкурс міні-грантів. Презентують створення геоінформаційної системи комплексного планування територій. Фахівці Київського інституту «Діпромісто» і обласного управління архітектури представлять низку спільних проектів з планування територій громад, зокрема кадастрових документів.

Відбудеться розмова про розроблення муніципальних енергетичних планів, у тому числі енергетичного обстеження будинків і споруджень комунальної власності — шкіл, лікарень, дитячих садків, клубів — для того, щоб згодом розробити проекти їх термомодернізації.


Щодо результату зустрічі луганчан із представниками Офісу Ради Європи в Україні, то на ній була досягнута домовленість про надання консультаційної допомоги з боку Офісу РЄ при підготовці й проведенні обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування «Місцеві ініціативи» і запланована подальша співпраця.


Луганська область.