Анастасія Лозова (Житомирська область):


Чи передбачена допомога сім’ям учасників АТО, котрі померли не в статусі військовослужбовця, але внаслідок хвороби або травм, отриманих під час війни?     


Народний депутат Альона Шкрум (фракція «Батьківщина»):


На жаль, сьогодні це питання законодавчо не врегульоване. Знаю про непоодинокі випадки, коли солдат звільняють зі служби і залишають їх наодинці з хворобою. Тому, щоб допомогти сім’ям загиблих, народні депутати та правозахисники розробили три законопроекти, які можуть вирішити цю проблему. Різниця проектів у тому, що кожен з них передбачає різний термін (3, 12 або 18 місяців), протягом якого може надаватися виплата. Це буде проста процедура. Треба мати лише підтвердження того, що людина померла від хвороби або травми, отриманої в зоні АТО. Після чого родина автоматично отримає відшкодування. Приміром, у США відповідну компенсацію таким сім’ям надають протягом 5—10 років.


Нині законопроекти знаходяться в Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Чомусь, на жаль, не розглядаються. Причина незрозуміла. Перший проект закону був поданий у квітні. Прикро, що на четвертому році війни наша держава так ставиться до своїх захисників Вітчизни. Ми вимагатимемо від комітету розглянути ці законопроекти якомога швидше.


Сергій МЕЛЬНИК.