Олена БОЙКО, член фракції «Народний фронт»:

 


— За два з половиною роки роботи Верховної Ради України восьмого скликання були здійснені важливі кроки задля незалежності, економічного розвитку країни та реалізовано основну вимогу Євромайдану: підписано політичну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, виконані всі 144 вимоги для безвізового режиму з ЄС, і нарешті, відкрилися двері безвізового режиму з Європою.


Згадаймо, як у 2014 році країна опинилась на межі провалля: постмайданівські часи, парламентська криза, розграбована країна — уряд Яценюка отримав у спадок на казначейському рахунку аж 108 тис. грн. на всю Україну(!), анексія Криму, військова агресія на сході країни.


І парламент в єдності з урядом, Президентом спромоглись не лише не допустити соціально-економічної кризи, зупинити агресора, а й розпочати ряд амбіційних важливих реформ.


Нашим спільним досягненням є посилення національної безпеки: це відродження української армії, підвищення її обороноздатності, визнання пріоритетом зовнішньополітичного курсу України вступ до НАТО. Важливим для розбудови держави є потужні кроки у газовій незалежності України: відмова від російського газу та рішення Стокгольмського арбітражу довели, що проблема енергонезалежності — ключова для суверенітету України.

Сьогодні ми святкуємо перемогу на черговому етапі. Ми прожили чергову зиму без закупівель газу у «Газпрому», а Росія втрачає можливість для газового шантажу України.


Антикорупційна політика дозволила конфіскувати 1,5 млрд. доларів, награбованих Януковичем та його оточенням. Сотні чиновників часів Януковича звільнено за законом про люстрацію.


Реформаторські закони щодо нової поліції підвищили довіру громадян до представників правопорядку, дали змогу забезпечити громадський порядок.


Особливої високої оцінки заслуговує реформа місцевого самоврядування через процес децентралізації, у тому числі бюджетної, що є реальним беззаперечним успіхом. Минулоріч бюджети об’єднаних територіальних громад збільшились утричі, а з трансфертами з державного бюджету — всемеро. Нова система надання адміністративних послуг стала кроком назустріч потребам громадян. Створюються госпітальні округи, опорні школи, відкриваються ЦНАПи, модернізуються міжбюджетні відносини, відбувається перерозподіл повноважень та ресурсів. І головне — відбувається процес формування спроможних громад, що є наріжним каменем розвитку економіки всієї країни.


Уперше за роки незалежності ми відмовились від комуністичної ідеології. Закон про декомунізацію — ще одна наша перемога за національну самобутність та історичну справедливість.


А реформа освіти за ці роки стала реальним шансом змінити не лише сучасні освітні стандарти, а й виробити нові пріоритети галузі.


Триває боротьба за нові стандарти в галузі транспортної інфраструктури, екології. Доходи загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад (з 2017 року функціонує 366 бюджетів об’єднаних територіальних громад) в порівняльних умовах зросли на 44,4%. Розпочато діалог щодо реформи медицини та пенсійної реформи. І кожен прийнятий закон — рух уперед, «ЗА» нові реалії і «ПРОТИ» старих зашкарублих систем та нечистих схем у кожній галузі.


Наші успіхи, витримка, наполегливість, насправді, дратують ворогів України. Тому розхитування, дестабілізація, провокації і, врешті, недовіра до влади — план Кремля, якому не до смаку наша незалежність.


Наше завдання на наступні 2,5 року — у першу чергу — сприяти відновленню суверенітету в межах законних кордонів України, посилювати обороноздатність країни, укріплювати зовнішньополітичні позиції, підвищити соціальні стандарти, не зупиняти реформи.


Я є народним депутатом від «Народного фронту» — партії Майдану, сильної команди для складних часів. Ми не на словах любимо власну землю і народ, ми є саме тими, хто ініціював найвідоміші реформи сьогодення.

Вірую, що розпочате зреалізується.