Лише «Шахтар» може готуватися до матчу у відповідь досить спокійно — це йому дозволяє результат поєдинку на виїзді. Хоча «гірники» і не виграли, та домоглися результативної нічиєї.

З відомих лише йому причин «Олімпік» прибув до Одеси неосновним складом. Але і за таких умов він створив «морякам» достатньо проблем. Обидві команди почали обмінюватись атаками вже на старті зустрічі, однак до небезпечних моментів справа дійшла лише в середині тайму. Першу добру нагоду змарнували господарі поля, коли Матос виконав навісну передачу з лівого флангу і ледве не влучив під поперечку воріт суперника.

Вирвати перемогу одесити могли під завісу протистояння, а Окріашвілі та Діденко, котрі вийшли на заміну, ледве не стали героями матчу. Голевий момент виник на першій доданій хвилині зустрічі, коли перший із них виконав штрафний, а другий виграв боротьбу в повітрі й пробив у ближній кут, однак французів врятувала стійка воріт.

Отже, все вирішиться за тиждень у Ліоні. Але трохи оптимізму додає той факт, що «Чорноморець» не пропустив...

«Дніпро» — єдиний з наших клубів, хто переміг. Більше того, не пропустив. Це дає йому певні шанси в Лондоні наступного четверга. Та можна не сумніватися, що на своєму полі «шпори» діятимуть значно сильніше, адже трибуни поженуть їх уперед. І лондонці зроблять усе, щоб досягти бажаного. А ресурси вони мають чималі.

Не подумайте, боронь Боже, що я залякую дніпрян. Навпаки, вболіваю за них і бажаю, щоб вони не втрачали пильність, а відмобілізувалися на гостру суперечку і вистояли...

Тепер про поєдинок у Нікосії, на якому я побував. Лиха доля закинула футболістів київського «Динамо» аж на Кіпр. Усе вирішувалося буквально за якусь годину—півтори. Активне наполягання «Валенсії» перенести матч з Києва таки вплинуло на керівництво    УЄФА. «Вирок» був остаточний: грати на Кіпрі, і обговоренню він не підлягав.

Тому напередодні зустрічі, зібравшись нашвидкуруч і не гаячи часу, о 21:00 динамівці (у супроводі двох десятків журналістів) вилетіли з Борисполя, щоб точно за розкладом через дві години і 20 хвилин, подолавши 1717 кілометрів, приземлитися в аеропорту міста Ларнака на Кіпрі.

Отже, звичного підготовчого періоду кияни були позбавлені. Їхній суперник, котрий перебуває у високому ігровому тонусі завдяки національному чемпіонату, мав солідну перевагу. Зрозуміло, що навіть велику кількість контрольних зустрічей не можна порівнювати з офіційними матчами.

Відсутність справжньої ігрової практики явно позначилася на діях українського клубу. Особливо це було помітно в діях оборони. На жаль, серйозної травми зазнав Олександр Шовковський (на знімку). Його замінив Олександр Рибка, котрий мав вимушену перерву. Хоч він і пропустив, та зіграв відмінно, кілька разів рятував команду. У тих епізодах, коли «Динамо» пропустило, — жодної його провини. Повернення Рибки до рідної сім’ї — позитивний фактор.

А ось, що сказали після зустрічі наставники команд. Гуан Антоніо Піцці:

— Те, що «Валенсія» зіграла дуже добре та забила два м’ячі, — чудово. Я неабияк радий такому результату. «Динамо» — дуже сильна, досвідчена команда, тому нам потрібно буде докласти чимало зусиль для досягнення успіху на «Местальї». Можливо, динамівці зазнали стресу не лише через перельот та зміну поля, а й тому, що ситуація в Києві залишається напруженою. Вони думають про свої родини та друзів. Я висловлюю величезну повагу футболістам «Динамо», бо вони, незважаючи на велике потрясіння, гідно провели поєдинок.

Олег Блохін:

— Хочу висловити співчуття всім співвітчизникам від команди. Ми щиро прагнули своєю грою зробити подарунок нашим людям. Але футбол — така річ, що не завжди вдається задумане.

У першому таймі команда гідно зіграла в обороні, а от в атаці були проблеми. Після пропущеного м’яча далися взнаки нерви. Ми втратили концентрацію під час стандартних положень, чого робити не можна. «Валенсія» була помітно свіжішою. Погодьтеся, офіційні зустрічі не можна порівнювати з контрольними.

Та ще й форс-мажор врахуймо. Потрібно дивитися, аналізувати. Але на «Валенсії» рік не завершується. Через матч у відповідь готуватимемося до поновлення чемпіонату. Але, можливо, ще й «Валенсію» пройдемо, хто зна. Одне слово, боротимемося...

Нікосія—Київ.

Атакує дніпропетровець Матеус.

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО (з Нікосії, спеціально для «Голосу України») і з сайту fcdnipro.ua.