Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко в Києві взяла участь у спільній зустрічі в рамках візиту делегації Ради директорів Національного Демократичного Інституту США, яку очолила колишній державний секретар Сполучених Штатів Америки Мадлен Олбрайт (на знімку). До заходу також долучилися віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, співголови міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» Марія Іонова, Олена Кондратюк, Олена Бабак та голова підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації у Верховній Раді Ірина Суслова. У рамках зустрічі пройшла дискусія на тему посилення ролі жінок у владі та миротворчих процесах, подолання гендерних стереотипів у суспільстві, впровадження гендерної рівності.

Ірина Геращенко подякувала колишньому держсекретарю США за послідовну підтримку України в різних сферах суспільно-політичного життя. Вона поінформувала про активну роботу міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», яке успішно функціонує та об’єднує 52 народних депутатів із шести різних фракцій і груп. «Ми можемо констатувати активну роботу в запровадженні гендерної рівності, залученні жінок до політики та руйнації стереотипів відносно їх ролі в суспільстві», — наголосила перший заступник глави парламенту.
«Ми виступаємо за закріплення у виборчому законодавстві ґендерних квот, — зауважила вона. — Це спрацювало на регіональних виборах, і тепер варто закріпити відповідні положення в законі про вибори до парламенту». Першочерговим завданням для українського парламенту є ратифікація Стамбульської конвенції вже цього року, наголосила Ірина Геращенко. Процес затягується через де-структивну позицію певних політичних сил, які не цілком усвідомлюють весь спектр механізмів, які передбачає цей документ у контексті протидії домашньому насильству, зауважила вона, наголосивши: на ґендерній проблематиці відверто спекулюють.
Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради акцентувала увагу на необхідності пошуку компромісу та консолідації зусиль незалежно від політичної приналежності. Також звернула увагу на те, що співголовами міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» є представниці різних фракцій, які знайшли порозуміння з різних тем. Такий досвід, вважає політик, має стати показовим прикладом для подальшої ефективної діяльності українського законодавчого органу.
Особливу увагу під час зустрічі звернули на тему активізації участі жінок у миротворчих процесах. Ірина Геращенко поінформувала про збільшення кількості жінок у складі Збройних Сил України. Нині за контрактом служать понад 21 тисяча жінок, але тільки 3209 з них належать до офіцерського складу, що не відповідає стандартам НАТО та ЄС.


Говорили також про необхідність протидії порушенням прав людини на окупованих територіях. Перший заступник глави парламенту пові-домила, що на неконтрольованій території в полоні перебувають 129 українських заручників, серед яких — і чоловіки, і жінки. На території Російської Федерації незаконно утримуються ще 11 українців і десятки кримських татар.
Політик нагадала про інцидент щодо сексуальних домагань до представниці спеціальної миротворчої місії ОБСЄ на Донбасі, який стався 5 травня цього року, і наголосила, що Україна рішуче засуджує такі дії з боку представників ОРДЛО. «Закликаємо до жорсткої публічної реакції світової спільноти з оцінкою таких злочинів, аби зупинити безкарність, і наполягаємо на притягнені до відповідальності винних», — заявила вона.
Своєю чергою пані Олбрайт відзначила досягнення об’єднання «Рівні можливості» у сфері впровадження реформ задля досягнення гендерної рівності, підкресливши, що уряд, парламентарії та громадянське суспільство повинні діяти разом. «Лише консолідована спільна робота в просуванні прав жінок матиме результат», — зауважила вона.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.