Погоджувальна рада

Передостанній робочий тиждень у парламенті перед літніми канікулами буде насичений. У вівторок депутати планують розглянути блоки питань фінансової політики та інформатизації, які не встигли минулого тижня. У середу — традиційно питання ратифікації та два закони у сфері охорони здоров’я, зокрема про психіатричну допомогу. 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів (зліва направо).

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар, Ярослав Москаленко, Дмитро Андрієвський (зліва направо).

У четвер — блок питань податкової та митної політики, енергоефективності. Також у четвер за пропозицією блоку БПП пропонується розглянути законопроекти про судову реформу. Ймовірно, нинішнього тижня парламент також розглядатиме і законопроект про реінтеграцію Донбасу.
На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що результати його робочого візиту до США є позитивними для нашої держави. Глава парламенту повідомив, що під час цієї поїздки порушував питання про надання Україні летального озброєння, про підписання двосторонньої безпекової угоди між Україною та США, підписання меморандуму між Верховною Радою та Сенатом США, що виведе наші міжпарламентські відносини на новий, вищий, рівень. «Важливо, що у Меморандумі Україна визначається як форпост захисту західної цивілізації від російської агресії», — сказав А. Парубій і висловив переконання, що «підписання Меморандуму виведе нашу співпрацю не лише на новий рівень міжпарламентської, а й на новий рівень міждержавної співпраці».
Глава парламенту також розповів, що був присутній у Сенаті США при ухваленні закону про посилення санкцій проти Росії — важливим є те, що всі санкції в економічній та фінансовій сфері переведені у статус закону, і вони можуть бути скасовані лише через дві палати парламенту. США також виділили 250 мільйонів доларів на протидію російській пропаганді.
На думку Голови Верховної Ради, головною зустріччю візиту була зустріч зі спікером Палати представників Конгресу Полом Раяном. «Від імені Верховної Ради України я з Полом Раяном підписав Меморандум про співробітництво між парламентами України та США, — сказав А. Парубій. — Цей документ спрямований на стратегічне партнерство та розширення двосторонньої взаємодії між парламентами у політичній, економічній, безпековій, гуманітарній та культурній сфері».
Голова фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов закликав колег по парламенту цього пленарного тижня підтримати проект закону про зміни до Господарського, Цивільного та Адміністративного кодексів України (№ 6232).
«Рішучих та докорінних змін потребує судова система, — сказав А. Герасимов. — Підтримка відповідних законопроектів — це ключовий механізм очищення судової гілки влади та повернення довіри громадян до вітчизняних служителів Феміди».
Парламентарій також закликав проголосувати проект закону про Конституційне провадження
(№ 6427). «Ми повинні нарешті запровадити нові механізми роботи Конституційного суду та дати можливість українцям обстоювати власні конституційні права», — заявив Герасимов. При цьому політик наголосив, що в цих законопроектах немає політичної мотивації, а всі спірні питання можна обговорити у комітеті чи у сесійній залі.
Лідер фракції БПП відзначив, що за тиждень дії безвізового режиму з країнами Європейського Союзу паспорт громадянина України зміцнив свої позиції у глобальному рейтингу. Відтепер 119 країн світу повністю відкриті для громадян України. «Цивілізований світ відкрив для нас свої двері, визнавши українців невід’ємною частиною розвинутого демократичного суспільства, — сказав А. Герасимов. — Як наслідок, підвищується авторитет України на міжнародній арені. Доказом того є зміцнення позицій українського паспорта після здобуття безвізу». Парламентарій також висловився за посилення державної підтримки для вищих навчальних закладів у Донецькій та Луганській областях, підконтрольних Україні.
Резонансна заява пролунала від лідера фракції «Самопоміч» Олега Березюка: він заявив, що прийняв особисте рішення — оголосити голодовку на знак підтримки львів’ян, котрі потерпають від сміття, та «проти свавілля центральної влади стосовно органів місцевого самоврядування». Березюк вкотре наголосив на потребі законодавчо визначити статус окупованих територій, новий закон про вибори до Верховної Ради, створення антикорупційного суду.
Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко закликала парламент консолідуватися проти «вбивчих реформ» влади, які, за її словами, призводять до знищення українських громадян. «Порядок денний на поточний сесійний тиждень знову нашпигований корупційними лобістськими законами, і до такого ступеню, що таке враження, що влада перед політичною смертю це робить, щоб урвати останній шмат з цієї країни», — сказала Тимошенко. Політик розкритикувала законопроект № 6232, яким вносяться зміни до всіх кодексів, у результаті чого доступ до судової системи залишається лише для багатих людей. У результаті медичної реформи, за словами Тимошенко, 60% людей не матимуть доступу до медичних послуг, бо «європейські» ціни, які на них встановлять, будуть непосильні.
Лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко зазначив, що заяви лідерів провладних фракцій нагадують байку Крилова — «Кукушка хвалит Петуха за то, что хвалит он Кукушку». На думку політика, уряд має розробити комплексну програму виходу з кризи, а парламент — затвердити цю програму. Бойко також заявив, що уряд має подати до парламенту закон про соціальну підтримку переселенців, чого досі не зроблено.
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко вкотре заявив, що фракція не буде підтримувати пенсійну, земельну та медичну реформи. «Це не реформи, а імітація, мета яких одна — отримати черговий кредит від МВФ, — сказав він. — Ці реформи робляться не для українців, а з метою зекономити кошти на українцях, унаслідок цих реформ страждають найменш соціально захищені — пенсіонери, діти-сироти, багатодітні родини, інваліди, малозабезпечені». Натомість фракція радикалів пропонує альтернативи — зареєстрували в парламенті постанову про антикризовий план дій та низку законопроектів, що передбачає створення нових робочих місць, зростання доходів громадян, підвищення зарплат і пенсій.
Віктор Бондар (ДГ «Відродження») висловив думку, що в порядку денному практично немає економічних законопроектів, які сприятимуть розвитку виробництва, підтримки експорту. Імітацією назвав парламентарій запропоновані урядом реформи, бо вони не на користь людей і викликають соціальне напруження. Парламентарій навів тривожні показники: падіння виробництва за останній рік — майже 7%. 22 мільярди доларів Україна має виплатити впродовж наступних трьох років за зовнішні запозичення, і уряд не розповідає, в який спосіб держава зароблятиме такі величезні кошти. Депутат вимагав від уряду подати до парламенту реальний пакет економічних реформ — нові Податковий і Митний кодекси, змінити підходи до експортних виробників. Бондар також заявив, що народним та місцевим депутатам від «Відродження» погрожують та на них чинять тиск.
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») відзначив, що на наступній сесії головним питанням має стати децентралізація, продовження судової реформи. На його думку, не потрібно зволікати з об’єднанням громад. «Парламент має встановити чіткий дедлайн для об’єднання територіальних громад», — вважає депутат.
Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів повідомив, що з 1 жовтня мінімальна пенсія зросте до 1373 гривень. «Уряд готовий до діалогу з народними депутатами та суспільством, і парламент є майданчиком для такого діалогу», — сказав він. За словами Кубіва, уряд прийняв рішення підвищити пенсії не з 1 грудня, а з 1 жовтня 2017 року. Підвищені пенсії отримають 9 мільйонів з 11,9 мільйона пенсіонерів. Із 1 жовтня також буде скасовано податок на пенсії для працюючих пенсіонерів. Нині в Україні 2,3 мільйона працюючих пенсіонерів, із них у 494 тисяч оподатковуються пенсії. Урядовець також заявив, що з 1 січня будуть встановлені єдині правила нарахування пенсій. Степан Кубів повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано проект Бюджетної резолюції, поданий урядом (реєстраційний номер 6391).
Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко наголосила, що пропозиції глави держави до проекту пенсійної реформи спрямовані на зростання пенсій до належного рівня. «Голова держави наполягає, щоб підняття пенсій почалось уже з жовтня 2017 року. Необхідно також зняти обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів — скасувати оподаткування пенсій», — заявила І. Луценко. Парламентарій також відзначила, що Президент наполягає на пошуку ресурсів для осучаснення пенсій військовослужбовців та чорнобильців.
Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування та ЖКГ Дмитро Андрієвський відзначив, що ухвалення законопроектів щодо енергоефективності сприятиме зниженню майже на 20 відсотків плати населення за тепло.
Голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський звернув увагу на те, що
уряд досі не розробив порядок використання коштів, конфіскованих у Януковича та його оточення, на потреби оборони. Були лише заяви уряду про те, що 15 мільярдів гривень підуть на пільги та субсидії. А «оборонні» гроші досі не розподілені.
Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець назвала несправедливим те, що в результаті зростання мінімальної зарплати нині лікарі, медсестри та санітарки отримують майже однакову зарплатню, і висловила власні застереження щодо медичної реформи. Зокрема, її тривожить те, що досі не розроблено механізми, як діятиме принцип реформи «гроші ходять за пацієнтом». Лікарі ще й гадки не мають, як лікуватимуть пацієнтів з жовтня, коли має запрацювати медреформа.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua