У своєму прагненні хоч якось легітимувати статус «російського» Криму, ставленики Кремля в Сімферополі йдуть на будь-які хитрощі. Їм здається, що коли сюди їздитимуть політики навіть не третього плану з Європи, а також журналісти не найвідоміших засобів масової інформації, то весь світ заговорить про те, що Крим нарешті «визнано» світовою спільнотою.

Уже водинадцяте в Ялті відбувається фестиваль «Велике російське слово», який покликаний зберігати російська мову і російську культуру, що, втім, сильних заперечень не викликає: виступи фольклорних колективів, пушкінські читання тощо. Небезпека в іншому. За зовнішньою балалаєчною мішурою приховано далекоглядні плани російської зовнішньої політики. На цей форум прибувають політики й російські політологи, які в його рамках проводять свої засідання, де вирішують питання розширення «русского мира», а от це вже справді небезпечно. Органи влади нашої країни, в тому числі й спецслужби, чомусь не приділяли належної уваги цьому заходу, який з 1996 року проводиться на території Криму.
Саме тут ще відтоді виношувалися і розроблялися плани, які вдалося здійснити навесні 2014 року. Саме на цьому форумі, а, вірніше, на пленарній його частині, яка відбувається традиційно в Лівадійському палаці, й обговорюються питання, як донести «русский мир» в усі куточки як Європи, так і інших країн планети.
Не випадково цього року йому надано статус міжнародного, і він став проходити під патронатом спікера Ради Федерації РФ Валентини Матвієнко, яка чесно визнала, що форум дає можливість політикам, представникам органів влади, експертної спільноти, громадських структур «унікальну можливість на високому професійному рівні обговорити проблеми й перспективи розвитку «русского мира», роль російської мови, російської культури в інтеграційних процесах на пострадянському просторі й у світі в цілому».
Зараз погляди спрямовано не тільки на східну частину України та Крим, а йдеться уже про впровадження російського світогляду в усьому світі. До чого це може призвести, залишається тільки здогадуватися.
Обробці піддаються не тільки політики, викладачі шкіл і вузів, а й журналісти.
«Відкритий Крим» — так називався ще один форум, який завершив свою роботу днями в кримському прибережному містечку Алушта. Профінансований він був російським олігархом Олександром Лебедєвим. Зібрав форум, як стверджували організатори, гостей з багатьох країн світу.

 

Кафе на набережній Алушти.


Але, як з’ясувалося, переважно це були стрингери (тобто позаштатні репортери) і власні кореспонденти в Москві маловідомих каналів і видань із Сирії, Лівану, Куби. Були представники з Великої Британії, але підконтрольних Лебедєву видань. Журналістів накачували інформацією про те, як чудово стало жити в «русском Криму», що ніхто нікого за національною ознакою не переслідує. Цікаво, що саме в цей час тривав процес стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого обвинувачують в екстремізмі тільки за одне висловлювання про те, що Крим Росії не належить. Але про це іноземним журналістам не сказали.
Натомість представники «влади» доповідали про безліч досягнень у сфері інвестицій і банківської системи. Але коли один із присутніх повідомив, що його кредитка відомого російського банку прекрасно працює, а от у Криму він пробував — вона не діє, то на це теж не одержав чіткої відповіді. А річ у тому, що великі російські банки, так само як і великі торговельні мережі та виробники, не поспішають до Криму, оскільки це їм загрожує санкціями.
Олександр Лебедєв, який давно осів у Лондоні, проте має свій бізнес і в Криму. Тут йому належить низка об’єктів санаторно-курортної сфери. Ще він відкрив нещодавно кафе на набережній Алушти й назвав його «Петрушка». Усі страви готують із топінамбура, картоплі, петрушки, селери та інших вегетаріанських компонентів. Петрушка не тільки зелень, а й ляльковий персонаж російського народного театру. Ляльку надягають на руку й керують нею, перебуваючи за ширмою. Так, як московські кола й керують своїми ставлениками в Криму, перебуваючи часто за лаштунками чи ширмою. Так, мабуть, вони прагнуть управляти й рештою світу.

Олександр Захаров.

Сімферополь—Київ.

Фото автора.