Голова Верховної Ради Андрій Парубій в ефірі одного з телеканалів прокоментував окремі положення законопроекту, який передбачає ймовірну зміну формату АТО. За його словами, запропоновані зміни передбачатимуть можливість використання всіх силових підрозділів, створення єдиного оперативного штабу, а також визнання окупованих територій.

Очільник законодавчого органу виокремив деякі положення, головні ідеї та принципи документа, який уже скоро мають намір зареєструвати в парламенті. Так, планується напрацювати законодавчу базу, яка дасть змогу використовувати всі силові підрозділи без обмеження демократичних процедур. У 2014 році воєнний стан в нашій країні не ввели через необхідність проведення виборів — президентських, парламентських. Саме тому єдиним можливим варіантом був формат АТО, наголосив А. Парубій. Натомість зміна формату АТО описує компромісний варіант і об’єднає прихильників і критиків воєнного стану, припустив він.
Законотворці прописали також можливість створення єдиного оперативного штабу, який керуватиме не тільки всіма військовими підрозділами, а й місцевими військовими адміністраціями. Пропонуватимуть також визнати окуповані території окупованими. За цими основними положеннями законопроекту, каже Голова Верховної Ради, нині триває дискусія серед народних депутатів.
Спілкуючись у прямому ефірі, Андрій Парубій повідомив: безпекова угода між Україною та США передбачає розміщення американських військових резервів на території нашої держави. Мовляв, згідно з цим документом можуть також проводитися спеціальні операції, вестися спільні науково-технічні розробки тощо. США вже давно застосовують практику таких угод, сказав Голова Верховної Ради, нагадавши, що схожі документи підписано з Японією, Австралією та Ізраїлем. Водночас, наголосив він, безпекова угода дає прерогативне право на надання оборонної летальної зброї.

Вл. інф.