За гарантовані медичні послуги має сплачувати держава

Сьогодні парламент має розглянути законопроекти про обов’язкове медичне страхування. Про це під час учорашнього брифінгу повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.
«Провідні фракції парламенту дійшли згоди щодо винесення на голосування парламенту цих законопроектів. Медичне страхування дасть змогу залучити додаткові кошти і в такий спосіб із людей буде знято співоплату, закладену в урядових проектах. Сподіваюся, за результатами розгляду відповідних документів буде створено робочу групу з представників комітетів Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, з питань охорони здоров’я і з питань бюджету для напрацювання єдиного законопроекту, який надасть людям доступ до безплатних гарантованих послуг», — сказала народний депутат.
Ольга Богомолець нагадала, що парламент успішно розпочав реформу системи охорони здоров’я ще в квітні, ухваливши закон стосовно фінансування медичної послуги. «Цей закон має запрацювати з жовтня-листопада цього року. З нетерпінням чекаємо від Міністерства охорони здоров’я оприлюднення моделі розрахунку собівартості медичної послуги і переліку гарантованого пакета: що надаватиметься державою, як відбуватиметься тарифікація», — сказала народний депутат.
За її словами, запропоновані урядом законопроекти щодо реформування системи охорони здоров’я не зможуть запрацювати без запровадження обов’язкового медичного страхування.

Повернути кримінальну відповідальність за пошкодження телекомунікаційних мереж

Пошкодження телекомунікаційних мереж загрожує національній безпеці. Про це під час брифінгу заявив голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко.
Він розповів, що цю проблему обговорювали під час виїзного засідання комітету в Дніпрі. «Крадіжки кабелю, обладнання, пошкодження ліній електрозв’язку відбуваються, зокрема, і в прифронтовій зоні, до якої належить Дніпропетровська область. У такий спосіб ворог проводить розвідку боєм, пошкоджуючи лінії електрозв’язку, вони тестують систему зв’язку нашої армії, спецслужб», — сказав парламентарій.
Олександр Данченко не виключає, що в цьому може бути і корупція.
«Тому ми з колегами зареєстрували законопроект, який повертає кримінальну відповідальність за пошкодження ліній електрозв’язку, проект закону про заборону прийняття в пунктах металобрухту міді та інших металів, які використовуються технологічно», — наголосив народний депутат.
Член Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку Роман Семенуха розповів, що пошкодження майна операторів, несанкціоноване втручання до телекомунікаційних мереж завдає збитків на сотні мільйонів гривень. Унаслідок цього страждають люди, оскільки операторам важче надавати безперебійну послугу. Дедалі частіше страждають фізичні і юридичні особи підприємств.
«Ми спостерігаємо створення кримінальних центрів, де налагоджена робота з викраденням та пошкодженням майна, подальшого його збуту. Закликаємо правоохоронні органи вжити належних заходів і повернути ситуацію у правове поле», — зазначив парламентарій.

Сергій МЕЛЬНИК.