Спалах ботулізму на території нашої країни — це проблема, яка виникла не випадково. Таке переконання висловив представник Опозиційного блоку Ігор Шурма. 
Народний депутат зауважив, що протягом трьох місяців зареєстровано понад шість десятків випадків цієї хвороби, а дев’ять із них мали летальне завершення. Така надзвичайна ситуація мала б розглядатися на найвищому рівні, переконаний народний депутат. Передусім питання необхідно розглянути на спеціальному засіданні Кабінету Міністрів, каже він, а Міністерство охорони здоров’я має отримати дозволи на одноразове ввезення сироваток. Йдеться не тільки про ботулізм, наголосив І. Шурма. Нині наші співвітчизники, за його словами, беззахисні перед такими недугами, як ботулізм та сказ, укусами тарантулів та гадюк. До 2014 року сироватки закуповувалися в російського виробника. Проте політичного питання можна уникнути, бо рятівні ліки виробляють також у Канаді та Великобританії. Парламентарій звернувся до Прем’єр-міністра з вимогою притягнути до відповідальності винних у ситуації, що склалася.

Знизити тарифи

«Ухвалена урядом ціна на газ неконкурентна, необґрунтована і недоведена», — вважає народний депутат, який представляє в парламенті об’єднання «Свобода» Михайло Головко. У сусідній Польщі, наприклад, де немає свого природного газу, блакитне паливо пропонують споживачам за ціною 180 доларів за кубометр, тоді як українці сплачують понад 300, каже законотворець. У Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів, які пропонують шляхи вирішення цієї проблеми. Газ, який видобувають на території нашої країни, приміром, можна використовувати виключно на потреби ЖКГ. Ще одна проблема — проведення інвентаризації газорозподільних систем, які стовідсотково мали б належати державі. На думку представників «Свободи», хто більше споживає блакитного палива, той має більше платити, а не навпаки. Усі ці нововведення могли б позначитися на тарифах для населення і суттєво знизити суми в платіжках, але на заваді корупційні схеми, наголошує М. Головко. Як наслідок, відповідні проекти законів просто не вносяться в сесійну залу.