Вечірнє засідання 20 червня

Розглянувши під час вечірнього засідання питання, які стосуються фінансової політики, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів, №5592-д). Голова підкомітету Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Павло Різаненко нагадав, що в березні цього року цей законопроект було направлено для підготовки до повторного першого читання, тож в доопрацьованому варіанті враховано як зауваження народних депутатів, так і науково-експертного управління Верховної Ради. Зокрема, було враховано зауваження народного депутата Антона Яценка щодо поняття «іноземний емітент», який може включати емітентів з країни-агресора, а також на пропозицію народного депутата Юрія Левченка уніфіковано поняття «пайові цінні папери» та загалом було уточнено всю термінологію. Крім того, із законопроекту вилучено зміни до Земельного кодексу, Господарського кодексу, законів про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії, про телекомунікації, про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, про оренду землі, про державну реєстрацію речових прав, про Державний земельний кадастр.
Заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак заявив, що хоч зараз в Україні є чимало відкритих акціонерних товариств, проте фондовий ринок фактично не працює. «Чому він не працює так, як в Німеччині, як у США», — запитав він та підкреслив, що цей законопроект дає можливість захистити інвесторів, які купуватимуть акції українських підприємств та інвестуватимуть в нашу економіку.
Народний депутат Антон Яценко зауважив, що під красивою назвою «щодо спрощення ведення бізнесу» та «залучення інвестицій» запроваджується норма про те, що Комісія з цінних паперів буде зобов’язана проводити авторизацію всіх осіб, які мають намір надавати інформаційні послуги на фондовому ринку. «Тобто, по-перше, вводиться штучне регулювання і адмінбар’єри для вільного ринку. І, по-друге, з’являється такий собі інформаційний посередник — особа, яка займатиметься оприлюдненням регульованої інформації від імені учасників фондового ринку», — сказав він та висловив думку, що це загрожує виходом з українського фондового ринку міжнародних інформагентств, для яких така авторизація може бути неприйнятною.
Народний депутат Олександра Кужель звернула увагу на небезпеку розмиття частки акцій міноритарних акціонерів та висловила незгоду з положенням, за яким збори акціонерів матимуть менше впливу, ніж наглядова рада.
На небезпеки, які приховуються у цьому законопроекті, також звернув увагу народний депутат Олег Лаврик. «Тут є чимало цікавих речей і щодо оприлюднення інформації, і подання звітності, і щодо виплати дивідендів. Але кого ми збираємося дурити? В законопроекті закладено норми, які повністю розмивають права міноритарних акціонерів, адже за рішенням загальних зборів акціонери, які володіють менше 25 відсотків акцій, можуть втратити своє право на додаткову емісію», — заявив він та запропонував записати, що для прийняття рішення загальними зборами акціонерів щодо додаткової емісії потрібно не 75, а 95 відсотків голосів. «Це дасть змогу не втратити міноритарним акціонерам права на додаткову емісію, а, значить, дозволить залишитися акціонером тих підприємств», — підкреслив парламентарій.
Зрештою законопроект №5592-д було ухвалено в першому читанні з урахуванням пропозицій, висловлених народним депутатом Олегом Лавриком.
А от решту законопроектів із фінансового блоку ухвалити не вдалося. Спочатку на доопрацювання було відправлено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення довіри між банками та їх клієнтами» (№6027), а згодом парламентарії відхилили законопроекти про внесення змін до Закону «Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції» (щодо розроблення трирічних планів заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції, №6160) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів» (№5361-д).