Як уже повідомляв «Голос України», 19 червня детективи НАБУ затримали шістьох осіб, причетних до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину в Україні. За версією слідства, злочин вчинено за пособництва народних депутатів України — Борислава Розенблата (фракція БПП) і Максима Полякова («Народний фронт»). Ця операція відбувалась за співпраці з Федеральним бюро розслідувань (США).

Стосовно двох народних депутатів України, задіяних, за версією слідства, в корупційній схемі, детективи НАБУ та прокурори САП підготували проекти подань до Верховної Ради про надання згоди на притягнення їх до кримінальної відповідальності, затримання та арешт і передали їх до Генпрокуратури. «Доказів більш ніж достатньо, — сказав А. Ситник. — Вони зібрані як гласними, так і негласними слідчими діями». За його словами, спецоперація вперше проводилася «офіцерами під прикриттям», тобто агентурно.


***


Тим часом голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов повідомив у коментарі журналістам, що після отримання матеріалів у справі Розенблата, буде обговорення на фракції. «Тільки після матеріалів і фактів ми будемо приймати рішення у справі Розенблата. Наразі, окрім прес-конференції і заяв у пресі, немає фактів, немає документів», — сказав Герасимов. «Що стосується взагалі зняття депутатської недоторканності, то я особисто і наша фракція підтримуємо це питання. І ми вже не раз про це заявляли і не раз підтверджували це своїм голосуванням у сесійній залі», — резюмував парламентарій.
А  народний депутат Максим Поляков назвав нісенітницею звинувачення, висунуті проти нього, і заявив, що «справи проти нього є помстою за викриття незаконної діяльності керівників НАБУ». Він виступив з вимогою негайно внести на розгляд парламенту подання на зняття з нього депутатської недоторканності. «Заявляю і вимагаю якомога швидше внести це подання щодо мене в цю залу. Я нічого не боюся, я абсолютно переконаний у своїй правоті», — сказав Поляков у своєму виступі з парламентської трибуни.


Анна ШЕВЧЕНКО.