У Румунії стартував І Кінофестиваль козацьких фільмів. Показ документальних, художніх та мультиплікаційних стрічок, зокрема, таких як «Пропала грамота» (режисер Борис Івченко, сценарист Іван Драч, у головній ролі Іван Миколайчук), «Бойові мистецтва козаків», серіал «Як козаки...» відомого художника-мультиплікатора Володимира Дахна відбуватиметься в селах Караорман, Катерлез, Дунавець, Крішан та інших, де мешкають нащадки задунайських козаків, які оселилися в цих місцях після зруйнування Запорозької Січі військами імператриці Катерини ІІ, повідомила телефоном з Румунії голова секретаріату Товариства зв’язків з українцями за межами України Алла Кендзера. У перший день фестивалю, який розпочав свою роботу в селі Финтина-Маре, глядачі побачили документальний фільм «Задунайські козаки». Стрічку, зняту в цих місцях, презентував режисер лауреат Шевченківської премії Валентин Сперкач. На перегляд він запросив і її героїв — мешканців цього та інших сіл, які не забувають історії предків і далеко від прадідівської землі бережуть українську мову та звичаї.

На знімку: учасники І Кінофестивалю козацьких фільмів у Румунії.

Теплі зустрічі чекали членів оргкомітету фестивалю — заслуженого діяча культури України Володимира Гонського, лауреата міжнародних конкурсів бандуристку Світлану Ніканорову та інших — у Старій Кілії, де проживає майже тисяча українців, і в селі Телиця. Тут хлібом-сіллю та народними піснями фестиваль зустрічали відома виконавиця українських пісень Марія Кузьменко і 90-річний музикант Степан Геба.
У рамках заходу, повідомляє Алла Кендзера, відбуваються і майстер-класи з гри на бандурі. Напередодні Товариство «Україна-Світ» ініціювало збір коштів на придбання бандури для Школи молодого бандуриста в Румунії. До цього долучилися Українська всесвітня координаційна рада, Міжнародний благодійний фонд національної пам’яті України, окремі жертводавці. Придбаний   за їхні кошти інструмент передадуть учням школи у місті Тулча.


Фото надане Аллою КЕНДЗЕРОЮ.