Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко взяли участь в урочистостях з нагоди Дня Конституції. Участь у них також узяли народні депутати, Президенти України попередніх років Леонід Кучма, Леонід Кравчук, Віктор Ющенко, Київський міський голова Віталій Кличко, урядовці та громадські діячі.
День ухвалення Конституції України у 1996 році був і залишається справжнім святом. Тоді Верховна Рада України схвалила Основний Закон незалежної держави, який вважався і вважається нині одним із найбільш прогресивних. На цьому Президент наголосив під час своєї промови з нагоди Дня Конституції,
повідомляє його прес-служба.

 


«Сьогодні, в День Конституції України, біля пам’ятника великому українцю, гетьману Пилипу Орлику ми згадуємо, що українській конституційній думці — понад 300 років. Українці крізь віки пронесли розуміння важливості рівних прав, демократичного ладу і відповідальної влади. Саме таку державу ми творимо сьогодні», — наголосив П. Порошенко.


Президент нагадав, що предки українців залишили по собі також один із найдавніших конституційних документів взагалі в історії людства, в історії його політичної думки. «Цей документ з’явився у 1710 році, задовго до таких актів, і мав скорочену назву «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Ще тоді це був суспільний договір, який Пилип Орлик, спадкоємець великого Мазепи, уклав як гетьман Війська Запорозького із козацькою старшиною і запорожцями», — сказав він. 
Президент підкреслив, що Україна повертається, нарешті, до європейського дому через завершення процедури ратифікації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, через отримання безвізу, який є не просто правом безвізових подорожей до Європейського Союзу, а остаточним «Прощавай!» російській імперії. «Ми возз’єднуємося із сім’єю, частиною якої були століттями», — сказав він.

 


Глава держави зазначив, що сьогодні українці захищають свою незалежність від російського агресора. «Ми захищаємо не лише нашу землю, не лише нашу територіальну цілісність, ми захищаємо демократію, свободу, волю, стверджуємо свій європейський вибір», — підкреслив Президент і додав, що для перемоги в цій боротьбі необхідно проводити глибинні реформи.
Водночас П. Порошенко висловив низку важливих повідомлень. Він, зокрема, зауважив, що народні обранці мають скасувати депутатську недоторканність. Відповідний законопроект, нагадав він, уже готовий до розгляду. Тож Президент сподівається, що народні депутати підтримають ці зміни до Основного Закону вже найближчим часом.

Ще одним завданням на найближчий період керманич назвав початок роботи найвищого суду в оновленій системі судоустрою. Однак для успішного завершення реформи правосуддя та перезавантаження судової гілки влади, наголосив він, Верховна Рада має ухвалити низку наступних кроків.
«Днями завершується конкурс до Верховного Суду. Але для його успішної діяльності потрібні нові процесуальні норми і правила. І я дуже сподіваюся, що найближчим часом Верховна Рада прийме у другому читанні відповідні законопроекти і ми будемо мати повне перезавантаження Верховного Суду України, який забезпечить незалежність і неупередженість права», — підкреслив Петро Порошенко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua