Яскравим прикладом колективної наукової праці вчених-юристів і практичних працівників була презентація першого, а це відзначає його унікальність, науково-практичного коментаря до Закону України «Про державну службу». Не випадково творчий колектив було утворено на базі кафедри трудового права та права соціального забезпечення Київського національного університету імені Тараса Шевченка, до якого долучилися професори університетів із Харкова, а також працівники апарату Верховної Ради України. Півтора року наполегливої праці докторів юридичних наук, відомих учених у галузі адміністративного (публічного) права дали вагомий інтелектуальний результат — високонаукове роз’яснення кожної норми, кожного положення, поняття та терміна нового закону, який по суті визначив реформу публічної (державної) служби.

 

Володимир Кисляк, Олександр Копиленко, Анатолій Селіванов, Сергій Горячев (зліва направо).

 

Презентація відбулася за участю багатьох зацікавлених керівників державної служби адміністрації Президента України, апарату Верховної Ради України, секретаріату Конституційного Суду України, Міністерства юстиції України, а також наукових установ. Із самого початку всі запрошені побачили нову інтелектуально-ексклюзивну роботу, яка вже сьогодні стала цінністю праворозуміння і практичного застосування, особливо для претендентів на зайняття посад державних службовців у порядку конкурсного відбору до кадрового складу апаратів органів державної влади. По суті, в державних службовців з’явився практичний посібник із застосування норм закону, а для претендентів для участі у конкурсних відборах — можливість отримати реальні знання з кожної норми закону.
Без сумніву, перший коментар завжди цінувався високим рівнем наукової інтерпретації закону, адже подібного видання раніше не існувало, і тому автори не переписували і не запозичували в інших для наукового (автентичного) праворозуміння юридичних пояснень, виявлення смислу кожної правової норми. Промовці на презентації коментаря 
(С. Кондзеля — адміністрація Президента України, С. Горячев — апарат Верховної Ради України, В. Кисляк — директор парламентського видавництва, професор В. Костицький та інші) відзначили велику напружену працю творчого колективу на чолі з академіками НАПрН України А. Селівановим та М. Іншиним.


Сторону юридичного аналізу з відзначенням високого рівня наукового осмислення представляли професор О. Синявська та академік НАПрН України, екс-керівник Головного управління державної служби України, відомий вчений-практик Т. Мотренко. У центрі уваги, як завжди, опинилися міркування академіка О. Копиленка, про те, що було нелегко, але цікаво й почесно, разом із колективом Інституту законодавства Верховної Ради України виступати експертною установою та рекомендувати цю роботу до опублікування.
Поставлене перед авторським колективом завдання зі створення доступного наукового посібника для працівників органів державної влади, а також викладачів і студентів юридичних вишів було успішно виконано. Досягнуто поєднання провідних ідей щодо реалізації принципів і форм застосування складного нормативно-правового змісту закону, подаються не лише роз’яснення, а й сучасні наукові ідеї у галузях публічного і трудового права.
Отже, це академічне видання є досягненням розвитку вітчизняної правової думки, яка складний текст Закону «Про державну службу» переводить у площину «живого» законодавчого акта. Кожного державного службовця і посадову особу коментар орієнтує відповідно до Конституції України та законодавства. Нарешті стане зрозумілою правова основа державної творчої діяльності високоосвічених і висококваліфікованих державних службовців.


Олексій ГУСЄВ, 
аспірант юридичного факультету Київського національного 
університету імені Тараса Шевченка.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.