Асоціація міст України святкує 25 років з часу свого заснування. З цієї нагоди у столиці відбулися загальноукраїнські збори АМУ, участь у яких взяли Президент Петро Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, народні депутати, представники уряду, громад-членів АМУ, іноземних партнерів асоціації, колишні та нинішній президент АМУ Віталій Кличко.

 

Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко,
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко,
голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва,
регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко,
виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан
(справа наліво).

 

«Ваша асоціація практично ровесниця незалежності. За цей час громади пережили і надзвичайно складні 90-ті, і централізацію, яка з року в рік зростала, попри обіцянки лідерів її скасувати. Протягом усіх цих років Асоціація міст України була разом. Колектив однодумців допомагав один одному і чітко розраховував на підтримку, спільно працювали над проектами рішень, які давали змогу долати радянську звичку влади — все загарбати, централізувати і покласти собі в кишеню»,— наголосив П. Порошенко і висловив переконання, що ці роки більше ніколи не повернуться.
За словами глави держави, вкладені у місцевий розвиток гроші — це безпосереднє покращення якості життя людей. «Дати ресурс громаді — значить зробити дуже добру інвестицію в майбутнє країни. Бо сильна громада — це сильна держава. Це зміцнює здатність країни і проводити реформи, і витримати натиск агресора», — сказав він.
Крім того, Президент наголосив: «Децентралізація — це гарантія унітарності, соборності нашої держави. Це найкраща протиотрута привнесеної ззовні бацили російської пропаганди». Окремо глава держави наголосив на успіху фінансової децентралізації, зауваживши, що місцеві бюджети зростають і нині. Водночас він розкритикував керівників міст, які тримають кошти на депозитах у банках. «Якщо кошти комусь зайві, не потрібні — ми знайдемо їм використання, потреб у держави дуже багато», — зауважив він. До того ж він додав, що зробити належить ще дуже багато. Зокрема, потрібно ухвалити зміни до Конституції у частині децентралізації. «Маємо закріпити нову модель місцевого самоврядування на рівні Основного Закону», — наголосив глава держави.
Ірина Геращенко зачитала привітання від імені Верховної Ради та глави парламенту. Перший заступник Голови Верховної Ради відзначила співпрацю парламенту та асоціації щодо вдосконалення законодавства. «Водночас я вважаю, що в цих питаннях ми недопрацьовуємо. Іноді дуже важко збирати голоси для ключової для нас реформи децентралізації», — сказала вона і закликала міських голів активніше працювати з народними депутатами-мажоритарниками: «Ми відкриті до співпраці, до будь-якої вашої ініціативи, яка може бути реалізована у законодавчих актах».
Завдяки спільній роботі Президента, парламенту, уряду, асоціацій вже об’єдналося 413 громад, зауважила І. Геращенко. З них 152 впроваджують реформу вже два роки поспіль. Водночас фонди місцевих бюджетів зросли на 45%. Ці гроші мають ефективно витрачатися, а міські голови мають звітувати про це перед громадою.
Насамкінець Ірина Геращенко вручила Почесні грамоти Верховної Ради найкращим керівникам міст. Відзнаку, зокрема, отримали Олег Коцовський, Ходорівський міський голова (Львівська область), Василь Равлик, Сокирянський міський голова (Чернівецька область) та Олександр Слобожан, виконавчий директор АМУ.

ДОВІДКОВО

Асоціація міст України була створена в 1992 році за ініціативи 35 міських голів. Нині АМУ має статус Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування і об’єднує та представляє інтереси 615 територіальних громад. Сьогодні членами АМУ є міста, селища, села та об’єднані територіальні громади. Регіональні відділення Асоціації діють в усіх областях. У структурі АМУ працюють 15 фахових секцій, зокрема освіти, охорони здоров’я, ЖКГ, соціального захисту, земельних ресурсів, фінансистів тощо. Створюється нова секція — з питань ОТГ.

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua