Максим Бурбак, голова фракції «Народний фронт»:
— На географічному екваторі завжди спекотно. Екватор у парламенті — це час зробити якісь підсумки, усвідомити, що було зроблено і що треба зробити. За результатами різних опитувань наша фракція є найбільш дисциплінованою і відповідальною. Ми голосуємо за всі урядові законопроекти. Мені самому видалася цікавою така статистика: наша фракція найбільше підтримує президентські законопроекти. Це свідчить, що до Верховної Ради з нашою політичною силою зайшли відповідальні державницькі люди. Гадаю, з цим ми впоралися. У наших депутатів найкраща відвідуваність, у нас гарна дисципліна. Але, підходячи до екватора, помічаю, що вона поступово згасає, як і в усіх інших фракціях. Тому роботу тут треба посилити.

Про досягнення. Ми спромоглися повернути півтора мільярда доларів, вкрадених режимом Януковича, в державний бюджет. Це була цілковита позиція «Народного фронту». Прикро, що навіть члени коаліції, єврооптимісти, сили, які стояли з нами пліч-о-пліч на Майдані, виявилися захисниками цих грошей. Пишаємося також тим, що зуміли відірватися від Російської імперії і отримали безвіз із Євросоюзом. Ми підтримали понад 140 законів і підзаконних актів плану реалізації безвізового режиму, напрацьованого урядом А. Яценюка, в якому мені раніше пощастило працювати. Ми ввели систему ProZorro, багато законів із дерегуляції бізнесу, створили нові органи для боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади і тепер вимагаємо від них ефективної роботи. Уже третій рік поспіль наша фракція вимагає збільшення видатків на фінансування безпеки та оборони на рівні не менше п’яти відсотків внутрішнього валового продукту. Цього собі не дозволяють навіть провідні країни Європи, які є членами НАТО.
Маємо законодавчо закріпити більш чітко і відповідально наш рух в НАТО. Ми повинні виграти цю війну. Ми ведемо її на сході, у Верховній Раді... Ведемо війну за ідеологію, за мізки наших громадян. Закони про заборону колорадської стрічки, про збільшення квот української мови на радіо та телебаченні. Нині ми не купуємо жодного куба російського газу. Триває деолігархізація ринку енергопостачання. Зроблено дуже багато. Розумію запит людей на пришвидшення темпу реформ. Кожен сподівається на чудо. Але це дуже важкий процес, який має пройти вся країна. Має змінитися не лише законодавство, має змінитися наше мислення.

З приводу намірів. Думаю, необхідно підтримати Голову Верховної Ради. Реформи, які не наважувалися зачіпати 25 років, спромігся втілити уряд Арсенія Яценюка навіть у мінус нашому рейтингу. Але маємо врешті-решт розпочати реформу законодавчого органу влади. Це дасть нову якість роботи наступного скликання Верховної Ради. Оновлений Регламент дозволить робочій частині парламенту, фракціям, які прагнуть працювати, не залежати від песимізму і апатії тих, хто потрапив у ці стіни за волею випадку.
Упевнений: нинішня каденція і, хоч би як пафосно це звучало, вирішальна роль «Народного фронту» в її роботі буде оцінена нащадками. Вона вже вписана в історію.