У Румунії завершився I Кінофестиваль козацьких фільмів під час якого у селах та містах, де проживають нащадки запорожців, що після зруйнування царськими військами Січі змушені були покинути рідну землю і поселитися на чужині, у гирлі Дунаю, відбулися покази художніх, документальних стрічок і мультфільмів, присвячених славному українському лицарству. Під час творчих зустрічей, організатором яких виступила українська діаспора в Румунії та Товариство зв’язків з українцями за межами України, митці, що прибули з «материка» презентували пісенні програми та взяли участь у роботі Школи молодого бандуриста, яка запрацювала у Румунії.

 

На знімках:

 

голова секретаріату
Товариства зв’язків з українцями за межами України
Алла Кендзера
із задунайським козаком Юрієм

 

 

 

 

 

на Фестивалі борщу з риби
у Румунії

 

- Наша делегація, у складі якої кінорежисер, лауреат Шевченківської премії Валентин Сперкач, заслужений діяч культури України Володимир Гонський, бандуристка Світлана Ніканорова, відвідала місто Катерлез, де була заснована нашими пращурами Катерлезька Січ, каже голова секретаріату Товариства Алла Кендзера, а також села Крішан, Дунавець, Караорман, Фантана-Маре, Стара Кілія, Летя та багато інших. У Катерлезі на зустріч з мистецькою групою Товариства «Україна-Світ» прийшли мер міста Валентин Сидоренко з дружиною, голова місцевої української організації Августина Сабловська, громадський діяч Дмитро Черненко та чимало людей різного віку. Усі вони, - додає Алла Кендзера, - переглянули художній фільм «Пропала грамота» та документальну стрічку «Задунайські козаки». Після показу відбувся концерт, під час якого разом з виконавцями українських пісень співала уся зала.

 

Під час фестивалю проходили й виступили місцевих колективів, - продовжує розповідь голова секретаріату Товариства. - Тутешні українці свято бережуть і свою, прабатьківську мову, і свою пісню. Особливо запам’ятався нам виступ хору «Рибалка», учасники якого самі збирають по навколишніх селах стародавні пісні.

 

Втім, українці в Румунії не лише добре знають народні пісні, а й не забули як варити українську національну страву - борщ. Страву цю готували ще запорозькі козаки. З Січі рецепт борщу рознесли по різних регіонах України, адже на Хортиці стояли курені слобожанські, черкаські, з Донецького краю, Полтавщини, Чернігівщини тощо. У кожному селі господині до запорозького рецепту додавали щось своє то й маємо тепер десь з півтисячі рецептів українського борщу, який вариться з різних сортів м’яса, з капусти, щавелю, з додаванням грибів, грушок, різних овочів, зокрема й солодкого та гіркого перцю, часнику, спецій. А ще різних сортів риби - свіжої, в’яленої, сушеної.

 

У день закриття кінофестивалю у місті Суліна повіту Тулча, як повідомляє Алла Кендзера, відбувся Фестиваль борщу з риби, який організував філіал Союзу Українців Румунії в Тулчі.

 

Світлана ЧОРНА.

Фото надано Аллою КЕНДЗЕРОЮ.

 

Голос України