Футбол. Кубок конфедерацій-2017. Фінальний матч. 2 липня.
Чилі — Німеччина. 0:1. Гол: Штіндль, 20.
Чилі: Браво, Ісла, Медель, Гара, Відаль, Педро Ернандес, Босежур, Арангіс (Сагаль, 81), Марсело Діас (Валенсія, 53), Алексіс Санчес, Варгас (Пуч, 81). Тренер — Гуан Антоніо Піцці.
Німеччина: Тер Штеген, Мустафі, Гектор, Гінтер, Руді, Кімміг, Дракслер, Горецький (Зюле, 90+1), Рюдігер, Штіндль, Вернер (Джан, 79). Тренер — Йоагім Льов.
Рефері — Мілорад Мажич (Сербія).
Санкт-Петербург. «Крестовський». 57 000 глядачів.
У колекції збірної Німеччини ще не було такого призу. І от він у неї в руках. Варто сказати, що на турнірі виступав експериментальний німецький склад. Перші номери команди, котра є чинним чемпіоном світу, тепер відпочивають. Але і їхні «дублери» виконали завдання з честю.
Молода команда Йоагіма Льова зуміла стримати стартовий штурм дворазових чемпіонів Південної Америки, а потім покарала їх за помилку в обороні. Діас зробив невдалу передачу, і Вернер разом із Штіндлем удвох вийшли на воротаря Браво.
У всіх матчах німецька команда продемонструвала клас, сумлінність і високу дисципліну. А в фіналі перемогла дуже сильну команду. Тому немає сумніву, що Льов залучить не одного виконавця з цього складу до участі в чемпіонаті світу-2018.
Кращим гравцем турніру став капітан бундестім 23-річний Юліан Дракслер — півоборонець клубу ПСЖ (Франція). «Золотий м’яч» йому вручили знамениті форварди — аргентинець Дієго Марадона і бразилець Роналдо (Луїс Назаріо де Ліма, на прізвисько Зубастик).
***
Матч за третє місце.
Португалія — Мексика. 2:1. Голи: Нету, 55 (у власні ворота), Пепе, 90+1, Адрієн Сілва, 104 (пенальті). На 17-й хвилині Андре Сілва не реалізував пенальті (воротар).
Португалія: Патрісіу, Пепе, Нету, Елізеу, Данілу (Гомеш, 80), Семеду, Моутінью (Адрієн Сілва, 81), Мартінш, Нані (Куарежма, 69), Піцці (Карвалью, 91), Андре Сілва. Тренер — Фернанду Сантуш.
Мексика: Очоа, Арауго, Маркес (Фабіан, 106), Лаюн, Морено, Еррера, Гуардадо (Джонатан Дос Сантос, 80), Рейєс, Вела, Гав’єр Ернандес (Гіменес, 86), Перальта (Лосано, 60). Тренер — Гуан Карлос Осоріо.
Вилучено Семеду, 107 (друге попередження), Гіменеса, 112 (друге попередження).
Рефері — Фагад Аль-Мірдасі (Саудівська Аравія).
Москва. Стадіон «Відкриття Арена». 42 659 глядачів.
Це був матч із яскравим футболом найвищого класу і надто драматичним сценарієм: рикошет у власні ворота португальців, не забитий ними пенальті, рятівний гол Пепе на першій доданій до основного часу хвилині. Згодом португальці забили одинадцятиметровий і вийшли вперед. Й одразу залишилися в меншості.
Як то кажуть, голова йшла обертом. Пристрасті зашкалювали. Зрештою, на закуску рефері вилучив із лави запасних тренера збірної Мексики — гарячого колумбійця Гуана Карлоса Осоріо.
Усе так і закінчилося мінімальною перемогою збірної Португалії, котра без свого лідера Кріштіану Роналду здобула нелегку звитягу.
А у Роналду була поважна причина бути відсутнім: він став батьком двійні — хлопчика і дівчинки. І тепер у нього троє дітей (є ще 7-річний син Кріштіану).

Добірку підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.