Інтелектуально-мистецька академія на пошану головнокомандувача УПА Романа Шухевича до 110-річчя від дня його народження, що відбулась у Київському міському будинку вчителя, зібрала в одній залі народних депутатів України, урядовців, членів Братства вояків УПА, учасників АТО, представників громадських організацій. 

Перший Президент України Леонід Кравчук і народний депутат України Юрій Шухевич перед початком урочистого засідання.

Відкриваючи урочистості, міністр культури Євген Нищук зазначив, що легендарний Провідник був людиною особливого гарту — інтелектуал, блискучий бізнесмен, музикант і разом з тим незламний борець за українську ідею, талановитий командир і політик, творець підпільної держави, що воювала з тоталітарними режимами щонайменше 15 років. Змістом життя Романа Шухевича, в роду якого була ціла когорта культурно-громадських діячів, що формували модерну українську націю (прадід Йосип Шухевич перший переклав на рідну мову Вергілія, Шиллера, Вальтера Скотта), стала боротьба за волю народу і його суверенне державне існування. Як наголошують історики, саме під його керівництвом у серпні 1943 року було проведено ІІІ Надзвичайний збір ОУН, де було прийнято розгорнуту програму організації, що стала, по суті, програмою національно-визвольного руху. За активної участі Романа Шухевича було проведено Конференцію поневолених народів, що сформувало основи антирадянського фронту поневолених народів СРСР. Ще одна важлива віха в біографії головнокомандувача УПА — створення у 1944 році підпільного парламенту — Української головної визвольної ради, до якої увійшли представники різних політичних сил, які заявили про готовність до збройної боротьби за створення Української держави. І цій боротьбі Провідник присвятив усе своє життя.
«Ми 26 років тому здобули незалежність тому, що стали на плечі попередників, серед яких великий українець — Роман Шухевич», — сказав, звертаючись до присутніх, перший Президент України (1991—1994) Леонід Кравчук. І додав, що сьогодні для нас найважливіше — вистояти у боротьбі, яку веде країна, «а боротьба ця буде тривалою». «Україна перемогла і переможе, немає сили, яка б поставила Україну на коліна», — наголосив Леонід Кравчук.
Шквалом оплесків зустріла зала сина Провідника народного депутата України Юрія Шухевича. Він зазначив, що ідея, за яку поклав голову його батько, продовжується у вояках, що борються нині на сході. «Повстанці УПА стріляли в ту саму сторону і ту ідею, в яку нині бійці АТО», — каже народний депутат. І щоб перемогти у війні, що точиться, «треба на кожному кроці відвойовувати українську душу, виривати її з лабет малоросійства», зазначає Юрій Шухевич. Складаючи пошану гідному сину великого батька, бійці АТО подякували йому за допомогу воякам, зокрема, батальйону «Київська Русь». Бійці розповіли, наскільки важливим для них є приклад головнокомандувача УПА, та вручили народному депутату державний прапор України, обпалений порохом у боях під Дебальцевим і на Світлодарській дузі.
Про життя-подвиг Романа Шухевича і про подвиг вояків ЗСУ говорили народний депутат Ольга Богомолець, міністр інфраструктури Володимир Омелян, двоюрідний брат якого, оперний співак Василь Сліпак, рік тому загинув на сході. В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, нагадавши девіз вояків УПА «Здобудеш Українську державу, або загинеш у боротьбі за неї», сказала, що нині кожен повинен запитати, себе «чи кожного дня живу і працюю так, щоб бути достойним тих, хто стоїть на передовій».
Декан історичного факультету Київського національного університету імені Т. Шевченка, доктор історичних наук Іван Патриляк у своєму виступі спростував міфи про Романа Шухевича. Він сказав, що часто «можна почути закиди про те, що, ймовірно, головнокомандувач був терористом, вбивав євреїв». «Хтось дуже цілеспрямовано вкидає нам оце «ймовірно», але є факти», — каже дослідник історії УПА. А вони свідчать про те, що Шухевич не мав жодного стосунку до з’єднань СС; не існує жодних відомостей про його нагородження будь-якими відзнаками Вермахту чи Третього Райху; а його родина, навпаки, врятувала сусідську єврейську дівчинку. Іван Патриляк наголосив, що для розшуку і знищення однієї людини — Шухевича було задіяно цілі полки радянських внутрішніх військ. Головнокомандувач УПА загинув у березні 1950-го, йому виповнилося лише 43 роки. «Шухевича знищили, — каже дослідник, але не знищили підпілля. І головне — ідею». 
Під час академії директор архіву СБУ Андрій Когут продемонстрував сім документів, які також спростовують радянські міфи про українське підпілля, — протоколи допитів, присягу вояків УПА, оперативні повідомлення, різдвяне привітання Романа Шухевича, в якому він побажав своїм побратимам пройти колись вулицями Києва...

Світлана ЧОРНА.
Фото з сайту Київських єпархіальних відомостей.