Учора в Верховній Раді відбулося врочисте засідання, присвячене 20-й річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО. Нині цей документ продовжує залишатися основоположним у визначенні наших відносин з Організацією Північноатлантичного альянсу поряд із доповненнями до Хартії, ухваленими в 2009 році.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку) звернувся до учасників урочистого засідання з вітальною промовою. Протягом цих двох десятків років Україна пройшла не-простий шлях у прагненні відірватися від комуністичного минулого і стати повноправним членом у сім’ї вільних народів, зауважив він. «Прямим доказом незворотності нашого вибору є та найбільша ціна, яку нині платить Україна в боротьбі з російським агресором, — сказав глава парламенту. — За наше право бути вільними і самим вирішувати власну долю на Донбасі кладуть життя найкращі сини й дочки країни — молоді воїни, які зі зброєю в руках захищають незалежність від путінської Росії». Очільник Верховної Ради зізнався: ще в 1991 році, коли «страшна імперія зла затріщала», був серед тих, хто висловив переконання, що Україна неодмінно має стати членом НАТО. Мовляв, саме в такий спосіб Європа мала б захистити себе від імперської експансії зі сходу.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій


Хартія, підписана в 1997 році, заклала підвалини для союзницької співпраці, наголосив А. Парубій. Він нагадав: документ містить пряме посилання на статтю 10 Вашингтонського договору, де зазначено, що сторони можуть за одностайною згодою запросити приєднатися до договору будь-яку державу. Із того часу пройшло декілька хвиль розширення НАТО. У 1999 році до Альянсу приєдналися Чехія, Угорщина і Польща. У 2004 році — Болгарія, Словаччина, Словенія та Румунія і, незважаючи на шалений спротив Росії, Латвія, Естонія та Литва. Економічні та інформаційні війни не давали бажаного ефекту, а тільки посилювали бажання народів захистити себе. У 2009 році в НАТО прийняли Албанію та Хорватію. Останнім кроком НАТО, який вітає Україна, наголосив А. Парубій, стало приєднання Чорногорії в 2017 році. Цього разу Кремль вчинив пряму спробу державного перевороту.

На думку глави парламенту, те, що Грузію та Україну в 2008 році так і не запросили до НАТО, не в останню чергу стало причиною російської агресії проти наших держав. Мовляв, Путін обрав тактику створення заморожених конфліктів, щоб утримати свої позиції. Завдяки мужності та жертовності українців під час Революції Гідності російський реваншизм зазнав поразки, наголосив Андрій Парубій. Однак Росія вчинила пряму інтервенцію супроти України і окупувала Крим та організувала антидержавницькі виступи в окремих регіонах.

 

Помічник Генерального секретаря НАТО Сорін Думітру Дукару


Водночас сусідня країна отримала потужний спротив у таких регіонах, як Одещина, Харківщина, Дніпропетровщина, Запоріжжя... План Путіна полягав у тому, щоб, захопивши вісім областей, створити на нашій території так звану Новоросію, вважає Голова Верховної Ради. Нині можна тільки уявляти, які були б тоді наслідки для безпеки Європи та НАТО, підкреслив глава парламенту. Завдяки мужності українських добровольців такої загрози вдалося уникнути.

«Вирішальними стали відвага і відданість наших воїнів», — наголосив політик, зауваживши, що свої вклади в це зробили й «країни вільного світу», в тому числі, й члени НАТО, які «змусили російського диктатора сісти за стіл переговорів».
Протягом трьох років, з початку Революції Гідності, підтримка українцями ідеї вступу нашої країни до НАТО зросла втричі, повідомив Андрій Парубій. За його словами, згідно з останніми даними соціологічних опитувань, більш 50 відсотків наших співвітчизників готові проголосувати за Україну в НАТО. А у випадку проведення референдуму, підтримка може перевищити 67 відсотків. Натомість число прихильників союзу з Росією нині сягнуло історичного мінімуму. У Верховній Раді вже ухвалено документ, яким задекларовано зовнішньополітичний курс України. У ньому пріоритетом визначено вступ нашої держави до НАТО. За це рішення проголосували 276 народних депутатів, повідомив Андрій Парубій і також висловив переконання, що наші зовнішні партнери, з огляду на події останніх років, також готові до союзу з Україною. Про це свідчить гуманітарна та політична підтримка, допомога армії та спільні навчання.

 

Співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО Рейнел Андрейчук, народний депутат України Борис Тарасюк



Глава парламенту зробив акцент на викликах, які очікують нас попереду. Насамперед вони стосуються питання єдності всередині країни та в межах Європейської спільноти. Саме єдність стає в центрі прицілу ворога. «Попереду історичні рішення, які змінять світ, — наголосив А. Парубій. — Вступ до НАТО є стратегічною метою української держави і нації. Вистражданою метою. Україна — демократична держава Європи, яка зі зброєю в руках виборола своє право стати частиною вільного світу».
У заході також взяли участь перший та другий президенти України, українські парламентарії та урядовців, а також високопосадовці міжнародного рівня, вітчизняні та закордонні спостерігачі.

Детальніше читайте в наступному номері «Голосу України».

Фото 
Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua