Після урочистого засідання, присвяченого 20-річчю підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО, Голова Верховної Ради Андрій Парубій та Голова Парламентської асамблеї Північноатлантичного альянсу Паоло Аллі дали спільний брифінг.
Керівник українського законодавчого органу повідомив: «Півроку тому наша делегація в НАТО і я особисто звернулися з пропозицією, щоб одна із наступних сесій Парламентської асамблеї могла проходити в Україні. Це питання має розглядатися восени на одному із засідань комітетів асамблеї, і ми дуже розраховуємо, що весною 2019 року засідання зможе пройти в Києві». У цьому контексті Андрій Парубій нагадав про останнє засідання ПА НАТО, яке відбулося в Грузії, та назвав цю подію «дуже символічною», адже ця країна також зазнала російської агресії не тільки в мілітарному плані, а й через економічний та енергетичний тиск.

Після завершення спільного брифінгу Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом з Головою Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі (на передньому плані) оглянули нові зразки військової техніки.

«У час 20-ліття Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО ми активізували курс нашої країни на шляху вступу до Альянсу, — акцентував глава парламенту. — Не минуло й місяця, як Верховна Рада ухвалила зміни до закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики, у яких вступ до НАТО визначається одним із основних пріоритетів. І ми не зупинимося на цьому». А. Парубій поінформував, що 10 липня до Києва прибуде делегація на чолі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, та зауважив, що під час зустрічі із високоповажним гостем говоритиме про перспективи членства в Альянсі. Відповідний захід, під час якого буде окреслено основу співпраці та плани на майбутнє, пройде в українському парламенті. Глава законодавчого органу також висловив переконання, що наші відносини із Північноатлантичним альянсом є взаємовигідними. «Україна продемонструвала, що є надійним і дуже відповідальним союзником, — зазначив він. — Упевнений, що наша співпраця призведе до рішення про те, що Україна стане членом цієї організації».
Такі прогнози розділив і Голова Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі. «Дуже символічно, що наш семінар в рамках ініціативи Роуза-Роута також проходить в Києві під час святкування 20-ї річниці підписання Хартії», — підкреслив він. Парламентська асамблея НАТО є політичною організацією, яка включає 350 політиків з 29 країн-членів НАТО, а також 30 спостерігачів. «Звісно, ми займаємося питаннями безпеки, але слідкуємо й за геополітичною ситуацією, — зауважив П. Аллі. — Знаємо, що питання безпекової ситуації тут є важливим для безпеки всього західного світу. Україна є форпостом всіх західних демократій і наших спільних цінностей, а підтримка України — це підтримка, охорона й захист нас самих».
У Парламентській асамблеї НАТО є спеціальний комітет, який співпрацює з українськими парламентаріями. Саме через цей комітет підтримуються тісні зв’язки, які мають велике значення для всіх наших країн, зауважив очільник асамблеї. Він повідомив, що в Києві за підтримки і допомоги Верховної Ради проходить декілька заходів НАТО, та відзначив «фантастичну організацію» семінару. «Ми обговорюємо безпеку в Чорноморському регіоні, бо бачимо, яка йде небезпека зі Сходу, — сказав П. Аллі. — І не тільки від Росії, а й від Китаю. Росія продовжує тестувати й випробовувати західне суспільство шляхом незаконної анексії Криму, а також військових дій на Донбасі, які я мав змогу побачити на власні очі. Парламентська асамблея рішуче налаштована на подальше збереження територіальної недоторканності України та засудження незаконної анексії».
На його думку, останнім часом Україна демонструє великі успіхи на шляху до Євроатлантичної інтеграції. «Дуже багато ще необхідно зробити, — наголосив він. — Але бачимо великий прогрес і впевнені, що Україна зможе стати членом НАТО. І ми, як Парламентська асамблея, будемо підтримувати її у цьому». Пан Аллі подякував Голові Верховної Ради за пропозицію прийняти асамблею у Києві. Це питання нині активно обговорюється, повідомив він і висловив сподівання, що повний склад асамблеї отримає змогу приїхати в Київ і провести тут засідання найближчим часом.
Андрій Парубій зі свого боку висловив вдячність голові асамблеї за послідовну підтримку України і особистий внесок у підтримку нашої держави на міжнародному рівні. Пан Аллі був на передовій, наголосив Голова Верховної Ради, а відтак не з розмов знає, як виглядає агресія Росії і як українські воїни захищають не тільки Україну, а весь вільний світ від цієї агресії.

Надія СМІЯН.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua