Гуманітарна та військова ситуації на Донбасі стали темою другого дня 95-го семінару Роуза-Рота, який проводять у Києві Парламентська асамблея НАТО у співпраці з Верховною Радою України.

Перший заступник міністра оборони України Іван Руснак, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

Модератор — голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко — подякувала учасникам форуму за увагу до проблем, з якими нині стикається Україна у зв’язку з військовою агресією на сході країни.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко поінформувала, що цього тижня велика парламентська делегація та делегація Європарламенту відвідають Маріуполь та зону АТО, щоб на власні очі побачити безпекову, гуманітарну та екологічну ситуації на Донбасі. За словами І. Геращенко, за три роки військової агресії на Донбасі особливо загострилися екологічні проблеми, тож ситуація близька до техногенної катастрофи. 
Парламентарій заявила, що за час, який минув від попередньої зустрічі в рамках ПА НАТО, маємо абсолютний нуль у прогресі вирішення ключових для України гуманітарних та безпекових питань у контексті невиконання РФ Мінських домовленостей та угод.
І. Геращенко подякувала країнам НАТО за підтримку України в реабілітації українських поранених. За її словами, впродовж проведення АТО 630 українських військовослужбовців пройшли і проходять лікування та реабілітацію в медичних закладах 16 країн—учасниць НАТО. На думку депутата, у цьому контексті Україна може бути корисною для країн НАТО своїми знаннями та досвідом. І. Геращенко закликала посилити програми співпраці для реабілітації українських військовослужбовців.
Перший заступник глави парламенту повідомила, що в Києві та на Закарпатті уже цього літа буде створено два реабілітаційні центри для тяжкопоранених українських військовослужбовців та визволених із полону.
Для України, зауважила І. Геращенко, важливим є й досвід НАТО з психологічної реабілітації та перепрофілювання колишніх військових, повернення їх після війни до мирного життя.
Політик закликала представників країн НАТО посилити співпрацю в питаннях кібербезпеки, відзначивши, що Україна готова співпрацювати над удосконаленням українського законодавства у цій сфері.
І. Геращенко також заявила, що вже рік фактично заблоковано питання визволення заручників, і що нині число цивільних та військових заручників, яких незаконно утримують бандформування, зростає.
Парламентарій порушила питання посилення участі в мінських процесах представників ОБСЄ. На її думку, місія ОБСЄ має жорсткіше реагувати на кожен випадок військової агресії та порушення норм міжнародного права. За словами І. Геращенко, нині представники ОБСЄ в мінських перемовинах «перебувають над процесом». «Але перебувати над процесом — не означає давати індульгенцію порушувати міжнародне право, і очевидно, що ОБСЄ має вимагати від усіх учасників мінських переговорів дотримуватися міжнародного права», — заявила вона, водночас відзначивши, що за три роки представники Червоного Хреста не змогли жодного разу потрапити до тюрем на окупованих територіях Донбасу, щоб побачити, в яких умовах утримують 132 українських заручників та політв’язнів. «Не може Україна боротися сам на сам із порушенням міжнародного права», — підкреслила Геращенко.
Перший заступник Голови Верховної Ради закликала уряди всіх країн—учасниць НАТО зробити заяви щодо неприпустимості російської збройної агресії щодо України та загострення екологічної ситуації на Донбасі. За її словами, нині із 150 шахт Донбасу 115 перебувають на окупованих територіях, із них 
7 повністю знищені й не підлягають відновленню. Частину шахт затоплено. Німецька сторона пропонувала відвідати ці шахти та оцінити рівень екологічної небезпеки, але російська сторона заблокувала це питання.
І. Геращенко також наголосила, що важливим є залучення жінок до миротворчих процесів, збільшення жінок-контрактників у ЗСУ. За її словами, на сьогодні понад 21 тисяча жінок служать у Збройних Силах, але серед них офіцерів — лише трохи більш як 2500.
У свою чергу заступник міністра оборони України Іван Руснак відзначив, що військова агресія має на меті зрив євроатлантичних прагнень України, дискредитацію нашої держави, повернення України під контроль Москви. За словами урядовця, сьогодні зростають невоєнні методи тиску на противника — застосування тактики гібридної війни, інформаційні війни. «Неоголошена війна забрала життя понад 2700 військовослужбовців, понад 10 тисяч — поранено, — сказав 
І. Руснак. — З метою фіксації військових злочинів, обстрілів на території Донецької та Луганської областей створено три оперативно-слідчі групи із числа співробітників прокуратури, Нацполіції та СБУ. За обліковими даними, понад три мільйони 200 тисяч українських громадян були змушені залишити свої домівки. Сума збитків, завданих Україні внаслідок військових дій на Донбасі, становить майже 50 мільярдів доларів».
Заступник міністра оборони звернув увагу на те, що є випадки, коли діти щодня дорогою до школи змушені перетинати лінію розмежування, ризикуючи життям.
«Складність безпекової ситуації в Україні визначається подіями на сході держави, тимчасовою окупацією частини території Донбасу та анексією Криму», — сказав І. Руснак. За його словами, нині на тимчасово окупованій території Донбасу та в Криму перебувають понад 60 тисяч озброєних і навчених військово-
службовців, новітня військова техніка та зброя — танки, артилерійські системи, реактивна техніка, системи залпового вогню тощо, а участь у військових діях беруть здебільшого російські військовослужбовці, які мають змінені документи, що не дає змогу ідентифікувати їх причетність до збройних сил РФ. Водночас урядовець запевнив, що зусилля України із врегулювання збройного конфлікту на Донбасі спрямовано виключно на мирний та дипломатичний шлях, виконання Мінських домовленостей.
* * * 
Сьогодні в Мінську відбудеться чергове засідання тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України і гуманітарної підгрупи, на якій розглядатимуть питання визволення заручників. 
Як повідомила в коментарі журналістам Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в ТКГ Ірина Геращенко, українська сторона наполягатиме на тому, що має бути визначено чітку дату визволення всіх українських заручників.
«Українська сторона зробила все, щоб розблокувати процес визволення заручників, успішно провела процес верифікації, — сказала І. Геращенко. — Ми виділили в рамках мінської групи разом із пані Лутковською (Омбудсменом. — Ред.), яка залучена до цього процесу, і СБУ списки по кожному прізвищу».
Водночас, за словами І. Геращенко, збільшується кількість заручників — на сьогодні їх уже 132, зростає число цивільних, в тому числі і журналісти. «На жаль, інша сторона — контрольовані РФ представники ОРДО і ОРЛО — не дають відповіді на наші запити відносно заручників, яка їх доля, де їх утримують, — сказала парламентарій. — Ми знаємо певну інформацію, але офіційно нам не підтверджують місце утримання наших громадян. Друге питання — представники ОРДО і ОРЛО наполягають, щоб у списках на визволення були люди, які не мають жодного стосунку до конфлікту на Донбасі, зокрема «беркутівці», які вбивали українців на Майдані, люди, причетні до терактів у Харкові та Одесі. Українська сторона не може погоджуватися на цей шантаж Росії. Мова може йти тільки про тих людей, які підпадають під дії Мінських угод. У цьому списку є майже 15 осіб, які не можуть потрапити під амністію. В інших питаннях ми готові до компромісу. Важливо, щоби інша сторона також продемонструвала готовність до визволення заручників».

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua