Учора керівника постійної делегації Верховної Ради України Людмилу Денісову (на знімку) обрано заступником голови Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва. Про це народний депутат повідомила після голосування під час засідання 49-ї Генеральної асамблеї ПАЧЕС, яка проходить у Стамбулі (Турецька Республіка).

 



«Такий вибір 12 країн-членів ПАЧЕС є виявом міжнародної довіри до України та безпосередньо до мене, як керівника постійної делегації», — цитує Людмилу Денісову інформаційне управління апарату Верховної Ради України.
Також вона повідомила, що Україна переймає головування в організації на другу половину 2017 року, та що наступна Генеральна асамблея ПАЧЕС відбудеться в Києві 28—30 листопада.
Водночас Україна не допустила включення до складу російської делегації незаконно обраного в Криму депутата. «В рамках сьогоднішнього пленарного засідання Генеральної асамблеї розглядалося питання нового складу делегацій. Українська сторона навела переконливі аргументи на засіданні асамблеї щодо неможливості підтвердження мандата делегата від Росії Павла Шпєрова, обраного до Держдуми РФ у вересні 2016 року від незаконно анексованого Росією Криму», — повідомила Людмила Денісова. Усі країни-учасниці ПАЧЕС підтримали Україну з цього питання, за виключенням Вірменії, яка разом із Росією намагалася підтвердити правомочність повноважень Шпєрова.

Відповідно до норм Регламенту ПАЧЕС для ухвалення рішення щодо можливості включення такої кандидатури від Росії до складу делегатів організації, асамблеєю був призначений спеціальний комітет із підготовки рекомендацій Постійному комітету, засідання якого відбудеться у листопаді в Києві.
Таким чином, на цій, 49-й сесії Генеральної асамблеї, делегат від Росії Павло Шпєров не набув повноважень члена ПАЧЕС. При цьому, за наполяганням української делегації в засіданні Генеральної асамблеї була оголошена перерва для видалення Павла Шпєрова із зали засідань асамблеї.