Депутатський корпус Івано-Франківської обласної ради прийняв рекордну кількість звернень до керівництва держави. Зокрема, на нещодавній сесії обранці ухвалили документ, в якому вимагають врегулювати економічну та соціально-політичну ситуацію в Україні. В офіційному листі вони закликають підписати закон про амністію в 2016 році, продовжити мораторій на продаж землі, націоналізувати російський капітал на території країни та припинити зростання тарифів з оплати комунальних послуг. Згаданий закон, за словами депутата Василя Сенатовича, дасть змогу звільнити від кримінальної відповідальності частину ув’язнених учасників АТО.

Перший заступник голови облради Василь Гладій нагадав, що минулого року депутатський корпус уже наголошував керівництву держави на необхідності націоналізації російського капіталу на території України, однак це питання досі залишається актуальним. «Маємо московського агресора, і не можемо дозволити, щоб російський бізнес процвітав на території нашої держави», — підкреслив він. Та найбільшу дискусію в сесійному залі викликала вимога продовження мораторію на продаж землі. Голова обласної ради Олександр Сич поінформував, що нині, згідно із соціологічними даними, лише 11 відсотків громадян підтримують ідею створення вільного ринку землі. «Звертаю увагу прихильників такої ідеї на статтю Конституції, в якій ідеться про те, що земля є основним національним багатством держави і перебуває під її особливим захистом, — наголосив він. — У чому полягає ваша ідея і захист держави? Вважаю, що запровадження механізму тотального розпродажу землі є механізмом демонтажу Української держави».

Депутати звернулися до Верховної Ради, Президента та уряду із пропозицією розробити державну програму психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції на сході. Вони заявили про необхідність врегулювати питання ввезення та перебування на митній території країни автомобілів з іноземною реєстрацією з вимогою припинити переслідування водіїв і фактичних власників авто. А ще проголосували за проведення перевірки умов приватизації Бурштинської ТЕС ПАТ «Західенерго» та виконання інвестиційних зобов’язань ТОВ «ДТЕК». Для об’єктивного і неупередженого розгляду останнього питання до обговорення було залучено представників місцевої влади, громадських активістів та учасників АТО (на знімку). Після звернення депутати прийняли рішення про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради щодо перевірки діяльності Бурштинської ТЕС та виконання інвестиційних зобов’язань ТОВ «ДТЕК».

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

Фото надано прес-службою обласної ради.