На Чернігівщині 12 об’єднаних територіальних громад, в яких налічується 120 тисяч населення, чекають на призначення місцевих виборів.
За словами Ірини Кудрик, керівника Центру розвитку місцевого самоврядування в Чернігівській області, реєстрація громади, підготовка першого засідання сесії, формування структури виконавчих комітетів та підбір кадрів, підготовка положень про діяльність відділів комітету — це найменший перелік формальних процедур, які необхідно пройти після проведення перших місцевих виборів. Далі — бюджетне планування, перехід на прямі міжбюджетні відносини, підготовка стратегії розвитку території громади, втілення конкретних проектів... Для запуску всіх цих процедур необхідно провести перші місцеві вибори — обрати голову ради та депутатів.
«До об’єднання я пояснював людям, навіщо це їм потрібно, тепер доводиться пояснювати, чого чекаємо, чому не проводимо вибори, чому далі не рухаємося, — пояснює ситуацію селищний голова Срібного Олег Куделя. — Це непросто. Людям нецікаво, що ЦВК, яка далеко в Києві, не приймає рішення. Людям цікаво, коли відновимо дороги, створимо робочі місця. Вони цього чекають 26 років. І пішли шляхом реформи, щоб надолужити ці втрачені роки. Чому ЦВК не чує цих людей, мені незрозуміло».

Чернігівська область.